Χειμώνας με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

σηματάκι χιόνι Ο χειμώνας έφτασε και η όρεξή μας για αυτοκινούμενες περιπλανήσεις αντέχει ακόμη. Το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο επειδή είναι ένα βαρύ όχημα θα πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένο στους χειμωνιάτικους δρόμους, που κρύβουν αρκετούς κινδύνους για την ασφάλεια την δικιά μας αλλά και των αγαπημένων μας

– Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οδήγηση είναι αρκετά κουραστική σε γλυστερούς δρόμους και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, το ταξίδι διαρκεί πάντα παραπάνω από το κανονικό, γιαυτό πάντα θα πρέπει να προγραμματίζουμε να φτάνουμε στον τόπο προορισμού μας πριν νυχτώσει.

caravan chainsΠάντα πρέπει να έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες, δεν έχει σημασία εάν η πρόβλεψη της ΕΜΥ είναι για χιόνι ή όχι. Τοποθετούμε τις αλυσίδες στους κινητήριους τροχούς, και για δικιά μας διευκόλυνση έχουμε μαζί μας ένα ζευγάρι γάντια (για να αποφύγουμε τα παγωμένα χέρια ). Ένα χαλάκι το οποίο θα στρώσουμε κάτω για να κάνουμε την δουλειά μας θα μας κρατήσει και το παντελόνι στεγνό αλλά και τα γόνατα ποιό μαλακά.

Η συνιστώμενη ταχύτητα με αλυσίδες δεν μπορεί να είναι πάνω από 50 χλμ την ώρα και θα πρέπει να αποφεύγεται η οδήγηση στην άσφαλτο επειδή οι αλυσίδες φθείρονται γρήγορα και η ίδια η οδήγηση από μόνη της γίνεται αρκετά δύσκολη.

– Μετά τη χρήση καθαρίζουμε καλά τις αλυσίδες και τις αποθηκεύουμε σε καθαρό και στεγνό μέρος, για να αποφύγουμε ενδεχόμενη διάβρωση.

– Τα χειμερινά ελαστικά παρέχουν περισσότερη πρόσφυση σε ολισθηρούς δρόμους. Εάν τοποθετήσουμε χειμερινά ελαστικά αυτά πρέπει να τοποθετηθούν και στους τέσσερις τροχούς.

poly-Προσέχουμε να μήν χρησιμοποιούμε το χειρόφρενο όταν επικρατεί παγετός, αντί για χειρόφρενο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο ξύλινους τάκους για τους πίσω τροχούς. Το χειρόφρενο μπορεί να παγώσει και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να »κοπεί»

– Προσπαθούμε να έχουμε επιπλέον ψυκτικό υγρό μαζί μας στο ταξίδι. Δεν ξεχνούμε να ελέγξουμε την επαρκή ψυκτική προστασία του κινητήρα μας από το κρύο. Κανείς δεν γνωρίζει την νύχτα τις ιδιαίτερες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα στα βουνά.

– Δεν ξεχνάμε και το υγρό πλύσης του παρμπρίζ  το οποίο και αυτό θα πρέπει να έχει την αντοχή σε θερμοκρασίες αρκετά υπό του μηδενός.

– Η λύπανση με σπρέι σιλικόνης, στα λάστιχα των θυρών, παραθύρων και του κορμού θα πρέπει να έχει γίνει από τον μήνα Οκτώβριο με Νοέμβριο ήδη, έτσι ώστε να αποτραπεί η φθορά αυτών των υλικών που είναι τόσο σημαντικά για την μόνωση του »σπιτιού»

images3– Για να μην παγώσει η δεξαμενή αποβλήτων καλό είναι να τοποθετήσουμε κάτω από την βαλβίδα του ντεπόζιτου αποβλήτων ένα κουβά: έτσι, το νερό θα τρέχει κατευθείαν στον κάδο και δεν θα παγώσει η δεξαμενή μας, άν δεν θερμαίνεται.

-Παίρνουμε μαζί μας στο ταξίδι αρκετό καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος ( και επέκταση ) αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι έχουμε αδιάβροχο περίβλημα για την προέκταση. Το καλώδιο μπορεί να μας χρειαστεί ανά πάσα στιγμή εφόσον η δικιά μας πηγή θέρμανσης για οποιονδήποτε λόγο έχει πάψει να λειτουργεί. Είναι καλό και χρήσιμο μέσα στο αυτοκινούμενο να υπάρχει και ένα αερόθερμο για κάθε ενδεχόμενο.

– Προστατεύουμε τους υαλοκαθαριστήρες έτσι ώστε να μήν ακουμπούν το παρμπρίζ για να μήν παγώσουν και κολλήσουν.

– Εάν υπάρχει πολύ χιόνι έξω σκουπίζουμε πολύ καλά τα παπούτσια μας ώστε να μην εισχωρήσει καθόλου χιόνι στον χώρο μας, εάν είναι δυνατόν χρησιμοποιούμε ένα χαλί σκληρό, και μετά παίρνοντας και μια μαλακιά βούρτσα διώχνουμε όλο το χιόνι.

-Εάν υπάρχει πάρα πολύ χιόνι στην οροφή του τροχόσπιτου προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε από την πρώτη μέρα προτού παγώσει.

– Τοποθετούμε το αυτοκινούμενό μας σε όσο το δυνατόν ποιό ηλιόλουστο μέρος. Έτσι εξοικονομούμε περισσότερη θέρμανση όταν είμαστε όλη τη μέρα στον ήλιο.

-Πάντα μαζί μας έχουμε ένα σκοινί ρυμούλκησης έτσι ώστε να μας αποτρέψει από το να μείνουμε κολλημένοι στη λάσπη ή στα χιόνια.

reisen winter-Χρησιμοποιούμε φιάλες προπανίου (το βουτάνιο παγώνει σύντομα)

-Χρησιμοποιούμε θερμοπροστατευτικά για τα παράθυρα και εντός αλλά και εκτός, έτσι επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση θερμότητας.

Εάν έχουμε alkoven camper, camper με σοφίτα, μεταξύ καμπίνας και καθιστικού καλό είναι να τοποθετήσουμε κάτι που θα απομονώσει τους δύο χώρους , από κάτι εξειδικευμένο, έως μια απλή κουβέρτα. Από την καμπίνα του οδηγού έρχεται το περισσότερο κρύο γενικά μέσα στο τροχόσπιτο.

Οι θύρες αερισμού του ψυγείου θα πρέπει να είναι κλειστές με τις ειδικές θήκες κενώσεως που διατίθενται στην αγορά έτσι ώστε να μην εισχωρεί παγωμένος αέρας στο εσωτερικό του ψυγείου.

– Ένα κομμάτι χαλί, ή μοκέτας στο πάτωμα του τροχόσπιτου, το χειμώνα δημιουργεί επιπλέον μόνωση, αλλά και μια ζεστή αίσθηση στα πόδια.

Πάντα,»εάν είναι πολύ κρύο» σωστά αερίζουμε το τροχόσπιτο. Οι άνθρωποι το μαγείρεμα, το πλύσιμο, το ντους, τα βρεγμένα ρούχα κλπ. παρέχουν πολύ υγρασία στο »σπίτι» . Διαφορετικά, θα έχουμε σίγουρα υγρασία με προβλήματα στο αυτοκινούμενό μας!

4 σκέψεις σχετικά με το “Χειμώνας με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

    1. Απλά προσέχουμε όταν έχουμε το αυτοκινούμενό μας ακινητοποιημένο το χειμώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα να αδειάζουμε τα νερά ( αν και αυτό είναι καλό να γίνεται και το καλοκαίρι). Όταν είμαστε σε κίνηση (εκδρομές μετακινήσεις ) τα νερά του τροχόσπιτου δεν παγώνουν, γιατί αφενός η ποσότητα των νερών είναι μεγάλη και αφετέρου με τον ένα η τον άλλο τρόπο αυτή η ποσότητα θερμαίνεται.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.