9ο μέρος η Κρακοβία (Ταξίδι σε Ουγγαρία Τσεχία Σλοβακία Πολωνία Αυστρία)

zakopane 2 3 day krakow 576Αρκετά πλέον με την φύση όσο και αν αυτό μας δυσκόλευε, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για λίγο αστικό τοπίο. Χρειάζεται και αυτό για ξεκούραση έτσι για να μην υπάρχει μονοτονία, και να είναι οι εικόνες αρκετά πολυποίκιλες για να μην ξεχνιούνται εύκολα, να συμπληρώνει η μία την άλλη. Έτσι αφού εφοδιαστήκαμε με τα απαραίτητα από το camping με την βοήθεια του Machej με γεμάτες μπαταρίες κυριολεκτικά αποχαιρετήσαμε για άλλη μια φορά τον ανεπανάληπτο ηγέτη του camping ο οποίος μας έλεγε συνεχώς με πολωνέζικη προφορά please come back – please come back αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία του και τις εγκαταστάσεις του camping.

Έτσι όλος ο δρόμος ήταν μπροστά μας, στρίψαμε αριστερά στο Mac Donald’s και από εκεί όλο ευθεία η Κρακοβία γύρω στα 100 χιλιόμετρα.

Η διαδρομή στην αρχή αρκετά δασώδη με σπίτια αριστερά και δεξιά του δρόμου, (με πλαστικές παιδικές πισίνες, τις αγαπούν ιδιαίτερα ελλείψη βέβαια θάλασσας) αλλά και κιόσκια με τουριστικά πάμφθηνα μάλλινα προϊόντα.

zakopane 2 3 day krakow 206 zakopane 2 3 day krakow 207 zakopane 2 3 day krakow 208 zakopane 2 3 day krakow 209Ο δρόμος με αρκετή κίνηση περνάει μέσα από μικρά πεντακάθαρα χωριουδάκια, αλλά και βλέπει άλλα βαθιά μέσα στις δασώδεις πλαγιές. Περνάει δίπλα από παλιές ξύλινες εκκλησίες μέχρι να μας βγάλει στον μεγάλο διπλό κλειστό δρόμο, όπου βέβαια δεν θα συναντήσουμε πουθενά διόδια.

zakopane 2 3 day krakow 213zakopane 2 3 day krakow 211zakopane 2 3 day krakow 215 zakopane 2 3 day krakow 220 zakopane 2 3 day krakow 223Προορισμός μας ήταν ένα camper stop το οποίο πάλι βρήκαμε από Ολλανδέζικα sites και αφορούσε μια αντιπροσωπεία με αυτοκινούμενα στην πόλη η οποία διέθετε τον χώρο της με μόλις 5 ευρώ την ημέρα, για διανυκτέρευση. Δεν το συζητάμε ότι ο χώρος ήταν φυλασσόμενος. Και η στάση του λεωφορείου ακριβώς στην πόρτα της εταιρείας. Καλή μας διαμονή και διασκέδαση.

zakopane 2 3 day krakow 226 zakopane 2 3 day krakow 227 zakopane 2 3 day krakow 230Μετά από αρκετές στάσεις, η διαδρομή πρέπει να ήταν τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα από το τέρμα του αστικού, φθάσαμε στο κέντρο. Εάν είχαμε πάρει μαζί τα ποδήλατα θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη διαδρομή με ποδήλατο γιατί υπήρχε ποδηλατόδρομος σε όλο το μήκος του ποταμού που μας πήγαινε μέχρι το κέντρο. Η πρώτη μας εντύπωση? Εντάξει τι να πούμε πεντακάθαρη πόλη, σύγχρονη με υποδομές φαινόταν ανακαινισμένη, με παλιά ιστορικά κτίρια, τουριστική με αρκετό κόσμο. Μας υποδέχθηκε ο ποταμός   Βιστούλας  και το κάστρο του   Wawel

zakopane 2 3 day krakow 241 zakopane 2 3 day krakow 243 zakopane 2 3 day krakow 238Και οι πρώτες εικόνες από την πόλη, αυτές οι άμαξες τις οποίες τελικά τις βρίσκεις παντού, καλοφτιαγμένες, και όλες με όμορφες πολωνέζες επάνω για να τραβούν τα βλέμματα των (κατά κύριο λόγο ηλικιωμένων ) κυρίων οι οποίοι θα είχαν την ευγενική καλοσύνη να χαρίσουν μια ρομαντική βόλτα στην συνοδό τους.

zakopane 2 3 day krakow 263 Παραλίγο να …….πατήσουμε και τον Κώστα Γαβρά

zakopane 2 3 day krakow 258Μιας και μπροστά μας ήταν το κάστρο είπαμε να μπούμε μέσα για να το δούμε, όπου δεν υπήρχε εισιτήριο. Ήταν σε υπέροχη κατάσταση πανέμορφο και πρόσφερε από κάποια σημεία καλή θέα της πόλης. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής εδώ ήταν το αρχηγείο του Γερμανικού στρατού. Και η Γερμανική κατοχή σε αυτή την πόλης ήταν από τις ποιο βάρβαρες εκείνης της εποχής. Λίγα μέτρα ποιο κάτω απέναντι από την γέφυρα που περάσαμε υπήρχε το Εβραϊκό γκέτο όπου στοίβαζαν τους Εβραίους για να τους εκτοπίσουν αργότερα στο Άουσβιτς το οποίο απέχει από την πόλη μόλις 80 χιλιόμετρα.

zakopane 2 3 day krakow 286 zakopane 2 3 day krakow 287 zakopane 2 3 day krakow 295 zakopane 2 3 day krakow 301 zakopane 2 3 day krakow 316 zakopane 2 3 day krakow 322Δεν θα μπορούσαμε να μην απολαύσουμε και την σπηλιά του δράκου που βρισκόταν μέσα στο κάστρο, μετά από υπόδειξη των παιδιών, και ένα happening στην έξοδο, ο δράκος βγάζει φωτιά από το στόμα του κάθε δέκα λεπτά και για λίγα δευτερόλεπτα.

zakopane 2 3 day krakow 339 zakopane 2 3 day krakow 354Δεν ήταν μακριά το κέντρο και η κεντρική πλατεία όπου συσσωρεύεται όλος ο κόσμος και οι τουρίστες. Πραγματικά έχεις μια περιέργεια να δεις, δεν ξέρεις τι σε περιμένει όλη η πόλη είναι ένα μουσείο από κτίρια όμορφα παλαιά και καλοδιατηρημένα. Το κάστρο η κεντρική τουριστική οδός η κεντρική πλατεία, η εβραϊκή συνοικία, όλα είναι κοντά το ένα σχεδόν δίπλα στο άλλο και δεν χρειάζεται να ρωτάς πολύ, απλώς ένας μικρός τουριστικός οδηγός του κέντρου της πόλης είναι αρκετός, απλώς για να ξέρεις τι βλέπεις.

zakopane 2 3 day krakow 357Την πόλη αυτή ο επισκέπτης πρέπει να την πάρει αργά, να την απολαύσει, να την περπατήσει κάποιοι λένε ότι είναι από τις τρείς ποιο όμορφες πόλεις τις Ευρώπης, δεν ξέρω δεν θα το έλεγα,  εξαρτάται από το πώς κρίνει κάποιος. Πάντως σίγουρα είναι μια όμορφη πόλη κάπως εξεζητημένη κουλτουριάρικη. Εδώ η αρχή του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης.

zakopane 2 3 day krakow 361 zakopane 2 3 day krakow 362Καλά δεν το συζητάμε εδώ οι άμαξες πάνε και έρχονται από νωρίς το πρωί έως το βράδυ, και είναι πολλές αλλά όμορφες, δίνουν χαρακτήρα στην πόλη.

zakopane 2 3 day krakow 450 zakopane 2 3 day krakow 389 zakopane 2 3 day krakow 388Καλλιτέχνες του δρόμου σε αφθονία, και καλαισθησία……..

zakopane 2 3 day krakow 458 zakopane 2 3 day krakow 457 zakopane 2 3 day krakow 400 zakopane 2 3 day krakow 411Και το υπαίθριο παζάρι στην κεντρική πλατεία, το οποίο βρίσκεται εκεί από τους μεσαιωνικούς χρόνους, δίνοντας χρώμα στο πήγαινε έλα των επισκεπτών.

zakopane 2 3 day krakow 416 zakopane 2 3 day krakow 415Η εσωτερική στοά στην πλατεία με την αγορά κοσμημάτων

zakopane 2 3 day krakow 423 zakopane 2 3 day krakow 428Στάση για παραδοσιακή σοκολάτα με την παλιά συνταγή στην φημισμένη σοκολατοποιία  Wedel ήταν μια ανακάλυψη των παιδιών το συγκεκριμένο κατάστημα, πραγματικά απίθανη σοκολάτα, άξιζε τον κόπο.

zakopane 2 3 day krakow 643Η πλατεία φοβερή και τα γύρω κτίρια με τον καθεδρικό ναό υπέροχα, πάρα πολύς κόσμος καθόταν και απολάμβανε την ατμόσφαιρα της πόλης, θύμιζε ίσως και λίγο την Βενετία με την αρχοντιά και το στυλ των κτιρίων, αλλά και τις διάφορες σλάβικες  πρωτεύουσες της Ευρώπης με τα νεοκλασικά κτίρια χτισμένα τεράστια το ένα δίπλα στο άλλο. Εδώ βέβαια όλα ήταν ποιο εκλεπτυσμένα και καλλιτεχνικά δείχνοντας ότι η συγκεκριμένη πόλη από παλιά ζούσε μέσα στην κουλτούρα. Εκεί συζητώντας αποφασίσαμε να μείνουμε παραπάνω μέρες γιατί δεν ήταν δυνατόν να απολαύσουμε όλα αυτά, στα γρήγορα. Το είπαμε από την αρχή, ότι την Κρακοβία πρέπει να την δεις σιγά σιγά να την καταλάβεις να αισθανθείς την διαφορετικότητά της από τις άλλες πόλεις της Ευρώπης.

zakopane 2 3 day krakow 444 zakopane 2 3 day krakow 456 zakopane 2 3 day krakow 451 zakopane 2 3 day krakow 454 zakopane 2 3 day krakow 469Περπατήσαμε αρκετά την πρώτη μας μέρα στην Κρακοβία, ήταν το καινούριο που βλέπαμε και δεν μας κούραζε ήταν ο μεγάλος αριθμός τουριστών που μας έδινε την αίσθηση της συνενοχής και άρα όλοι μαζί κουραζόμαστε. Μία ίωση που μας ταλαιπώρησε όμως εμένα και τον μεγαλύτερο γιό από την ημέρα που φύγαμε από το Zakopane ήταν ότι χειρότερο για την διάθεση για ξενάγηση και περπάτημα. Δεν μπορώ να πω τα καταφέραμε πολύ καλά. Άς είναι βέβαια καλά ο φαρμακοποιός στό  Zakopane με το σπρέι για το λαιμό που μας έδωσε, γιατί δεν θα την βγάζαμε καθαρή στο ταξίδι. Η θερμοκρασία βέβαια μετά την περιοχή του Zakopane έγινε φυσιολογική καλοκαιρινή. Ήταν αρκετή η ζέστη στις όχθες του ποταμού οι Πολωνοί και κυρίως οι Πολωνέζες κάναν ηλιοθεραπεία, όλη μέρα.

zakopane 2 3 day krakow 510Την νύχτα πηγαίνοντας για την στάση του αστικού μας η θέα από τον ποταμό Βιστούλα ήταν εκπληκτική.

zakopane 2 3 day krakow 493 zakopane 2 3 day krakow 496 zakopane 2 3 day krakow 505Σαββάτο πρωί εγερτήριο νωρίς νωρίς αγκαλιά με τους Γερμανούς καμπερίστες να έχουν περικυκλώσει το δικό μας camper. Κοιμηθήκαμε πραγματικά υπέροχα, και προπάντων ήσυχα και με ασφάλεια. Η εταιρεία είχε τοποθετήσει τον χώρο parking μπροστά από την είσοδο του καταστήματός της, σε μια πλατεία όπου κυκλικά παρκάραμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Δίπλα μας ένας ευγενικότατος Γερμανός κάτασπρος μεθοδικότατος και σχολαστικότατος, είχε ευθυγραμμίσει με τέτοιο τρόπο το τεράστιο κατά τα άλλα camper του που ούτε ρομπότ δεν θα μπορούσε να το κάνει. Οι υπάλληλοι της εταιρείας φιλικότατοι μας δώσαν όλες τις πληροφορίες που θέλαμε για την Κρακοβία, μας προμήθευσαν με χάρτη της πόλης. Ρίξαμε μια ματιά στα προϊόντα τους δεν χρειαζόμαστε όμως κάτι ιδιαίτερα. Οι τιμές ήταν πάνω κάτω οι ίδιες, με τις ελληνικές σε αξεσουάρ για τα αυτοκινούμενα, ίσως λίγο χαμηλότερες από τις Ελληνικές.

Είχαμε ακούσει για την αγορά στην εβραϊκή συνοικία και θέλαμε να την προλάβουμε πρωί πρωί ( αργότερα αποδείχτηκε ότι κάναμε λάθος την ημέρα, κρίμα γινόταν κάθε Παρασκευή  και ήταν Σάββατο) Έτσι ξεκινήσαμε για την Εβραϊκή συνοικία. Υπέροχοι δρόμοι εκτός κέντρου με γραμμές τραμ εδώ παλαιότερα σίγουρα κυκλοφορούσαν μόνο άμαξες., και Goodbye Lenin μιας άλλης εποχής ……

zakopane 2 3 day krakow 576 zakopane 2 3 day krakow 575 zakopane 2 3 day krakow 578Η εβραική συνοικία και το γκέτο. Όλη η περιοχή ήταν δίπλα στο κέντρο ένα κέντρο απόκεντρο το οποίο είχε τον δικό του ρυθμό, ποιο ήσυχο με καθημερινότητα όχι τόσο πολυτάραχη όπως στο ιστορικό κέντρο. Ποιο μικροί δρόμοι τα κτίρια ποιο καινούρια βέβαια κατασκευής 100 και 200 χρόνια πρίν.

zakopane 2 3 day krakow 571 zakopane 2 3 day krakow 547 zakopane 2 3 day krakow 532 zakopane 2 3 day krakow 567

Και μια συμβουλή προς τους Έλληνες ταξιδιώτες ΠΑΝΤΑ μαζί σας ένα μπουκάλι με νερό στις περιπλανήσεις σας στους δρόμους των πόλεων της Ευρώπης.

zakopane 2 3 day krakow 554

Και έτσι τελείωσε η περιπλάνησή μας στην Κρακοβία αφήνοντας μας  μια ευχάριστη αίσθηση από την αρχοντιά της και την βόρεια ζεστασιά της

zakopane 2 3 day krakow 629zakopane 2 3 day krakow 631

Συνεχίζεται με το …….διανυκτέρευση  στο Άουσβιτς και στο Birkenau.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.