Ο Αχέρωντας ποταμός

χριστ 2010 έως 25 μαρτίου 2011 575

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο Αχέρωντας αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Μένιππου, τον οποίο αναφέρει ο Λουκιανός, ως τον μοναδικό που διέσχισε τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει.

χριστ 2010 έως 25 μαρτίου 2011 583

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα βέβαια πέρασαν αρκετά χρόνια και ο ποταμός Αχέρωντας σήμερα αποτελεί έναν αξιόλογο προορισμό για ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο τόσο στις εκβολές του στο χωριό Αμμούδι όσο και στις πηγές του κοντά στο χωριό Γλυκή στη Παραμυθιά της  Θεσπρωτίας.

DSCN0365

Η άνοιξη το καλοκαίρι το φθινόπωρο είναι εποχές που μπορείς να χαρείς την περιοχή. Μπορείς να κολυμπήσεις το καλοκαίρι να κάνεις βαρκάδα την άνοιξη να περπατήσεις στα μονοπάτια του όλο το χρόνο. Μέρος για να μείνει κάποιος υπάρχει αρκετό, στο τέλος του δρόμου μετά το χωριό Γλυκή εκεί που «αράζουν» αυτοκινούμενα από όλη την Ευρώπη. Στην περιοχή υπάρχουν και δημόσιες τουαλέτες με νερό. Η δροσιά είναι απίστευτη κάτω από τα πλατάνια του ποταμού.

χριστ 2010 έως 25 μαρτίου 2011 653Η περιοχή είναι από τις αγαπημένες μας πάντα περνάμε καλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθούμε κοντά στην περιοχή και να μη διανυκτερεύσουμε για τουλάχιστο μια βραδιά. Το σημείο με τις συντεταγμένες του και τις παροχές του το έχουμε αναρτήσει εδώ  Απόλαυση είναι μια ποδηλατάδα στα χωριά της περιοχής μέσα στους πορτοκαλεώνες. Αυτό πάντα βέβαια την άνοιξη όπου άν υπάρχουν βροχές μπορείς να δεις τον ποταμό άγριο να κατεβαίνει με ορμή από τα όρη του Σουλίου και από τον νομό Ιωαννίνων όπου πηγάζει. Χρειάζεται πάντα ιδιαίτερη προσοχή σε ποταμούς αυτές τις εποχές για αυτούς που τους ενθουσιάζουν οι βαρκάδες ή και το καγιάκ. Αυτό το ποτάμι τώρα δεν είναι για διασκέδαση εδώ έχει »πατήσει’ το παραποτάμιο εστιατόριο.

DSCN0124Στο συγκεκριμένο εστιατόριο σερβίρεται και πέστροφα πεντανόστιμη. Αν κάποιος δοκιμάσει βαρκάδα σ’αυτό το ποτάμι είναι απόλαυση. Είναι ήπιος γενικά ποταμός που ενδείκνυται για βαρκάδες, άλλωστε αρκετοί ξένοι  ιδίως Ιταλοί τον χρησιμοποιούν κάθε χρόνο απολαμβάνοντας και τα έξω του και το μέσα του.

χριστ 2010 έως 25 μαρτίου 2011 504

Κοντά στις πηγές του Αχέροντα στα 15 περίπου χιλιόμετρα από τη Γλυκή βρίσκεται το νεκρομαντείο στο χωριό Μεσοπόταμος του Νομού Πρεβέζης. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Μπορείς με ένα μικρό αντίτιμο εισιτηρίου να επισκεφτείς τις εγκαταστάσεις

χριστ 2010 έως 25 μαρτίου 2011 426

Και για μπάνιο στην Αμμουδιά 20 χιλιόμετρα από τη Γλυκή όπου εκεί μας περιμένουν πληθώρα από αυτοκινούμενα από όλη την Ευρώπη και κυρίως βέβαια από Ιταλία. Τα συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης τα έχουμε αναρτήσει παλαιότερα  εδώ και εδώ.Στην Αμμουδιά βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Αχέροντα στη θάλασσα όπου υπάρχουν πλοιάρια που κάνουν επισκέψεις μέσα στο ποτάμι. Μπορεί κάποιος να αφεθεί στην γαλήνη του ποταμού και της θάλασσας παράλληλα (όχι όμως το καλοκαίρι γίνεται ο χαμός !!)

IMG00605-20110429-1512Ποταμός Αχέρωντας λοιπόν,  συνδυάζει αρχαιολογικούς χώρους, ιστορία  θάλασσα δραστηριότητες και γεύσεις .

IMG00662-20110430-1810

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.