Με Αυτοκινούμενο στη Μηλίνα την Αγία Κυριακή και το Τρίκερι (1ο μέρος)

DSCN4356Κοιτώντας στο χάρτη το νότιο Πήλιο βλέπεις με δέος το Τρίκερι, περιοχή γνωστή σαν τόπος  εξορίας γυναικών  αλλά και προορισμός για κάθε έναν που απολαμβάνει τα ταξίδια. Η απόσταση από Βόλο 73 χιλιόμετρα όχι δύσκολα, για μας ήταν ευχάριστα περισσότερο στην διαδρομή μετά την Μηλίνα εκεί που το Πήλιο έχει μια άλλη ομορφιά ποιό άγρια και τα νερά του Παγασητικού γίνονται  πεντακάθαρα με βαθύ γαλανό χρώμα. Όταν εμφανίζονται μικρές αμμουδιές είναι πραγματικός παράδεισος. Για να φτάσεις μέχρις εκεί θα περάσεις αναγκαστικά μέσα από την Μηλίνα. Η Μηλίνα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό γύρω στα 45 χιλιόμετρα μακριά από τον Βόλο μετά την πόλη της Αργαλαστής. Το καλοκαίρι κατακλύζεται από παραθεριστές είναι το καλύτερο σημείο για να σπάσεις την διαδρομή άν θέλεις μέχρι το Τρίκερι.

DSCN4282Ο δρόμος περνάει αναγκαστικά μέσα από το χωριό και εκεί κάπου στα δεξιά είναι ένα καλό σημείο για στάθμευση και διανυκτέρευση, χωρίς να σε ενοχλεί κανείς. Βέβαια υπάρχει μια πινακίδα που απαγορεύει το camping αλλά εμείς εκεί ποτέ δεν κάναμε camping απλώς σταθμεύαμε και διανυκτερεύαμε. Τέλος πάντων είναι ιδανικό μέρος ακριβώς δίπλα στη θάλασσα αλλά χωρίς καθόλου ίσκιο. Το βράδυ υπάρχει ατελείωτη βόλτα και ψαροταβέρνες με τσιπουράκι εάν τις επισκεφτείς λίγο αργά όταν τα πράγματα είναι ποιό χαλαρά, τότε απολαμβάνεις πραγματικά την στιγμή…..

DSCN4299DSCN4320Απέναντι από την Μηλίνα υπάρχουν τα νησάκια Αλατάς και Πρασούδα που κάνουν το περιβάλλον λίγο ποιό, πως να το πούμε, ιδιαίτερο, ποιοτικό. Τα νησάκια είναι καταπράσινα γεμάτα ελιές.

Την Μηλίνα αν την περπατήσεις μέσα στο χωριό δεν παρουσιάζει και κάτι το αξιόλογο βέβαια θα βρείς σημεία να κοντοσταθείς, ( εδώ είμαστε στο Πήλιο) αλλά περισσότερο κατά την δική μας άποψη ομορφιά έχει το παραθαλάσσιο κομμάτι.

DSCN4286DSCN4288

Και για ύπνο το βράδυ στο σημείο μας ΕΔΩ ήσυχο όπως πρέπει.

Πρωινό ξύπνημα μπανάκι και αναχώρηση για το Τρίκερι. Οι πινακίδες γράφουν Τρίκερι στα 30 χιλιόμετρα. Αμέσως μετά την Μηλίνα μια καταπληκτική θέα με τα καταπράσινα νησάκια απέναντι, να σχηματίζουν μικρούς κολπίσκους οι οποίοι είναι γεμάτοι μικρά και μεγάλα σκάφη. Είναι απ’ότι φαίνεται εκπληκτικό μέρος για βόλτες με σκάφος. Μιά ωραία ήπια διαδρομή ώς την Μαραθιά όπου η θάλασσα αρχίζει και παίρνει ένα ωραίο βαθύ γαλάζιο χρώμα το οποίο και παρέμεινε μέχρι το τέλος της διαδρομής μας και οι ακτές γίνονται βραχώδεις με το πράσινο από τα πουρνάρια και τα άλλα μικρά δέντρα και τις ελιές να φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Αυτή είναι η μαγεία του Πηλίου σε όλη την έκτασή του είναι καταπράσινο. Από το Κεραμίδι μέχρι το Τρίκερι.DSCN4498Έτσι ξαφνικά κάπου υπάρχει πινακίδα που μας λέει να στρίψουμε αριστερά για την Αγία Κυριακή το χωριουδάκι κάτω από το Τρίκερι όπου και θα σταματούσαμε. Από εδώ η Αγία Κυριακή είναι γύρω στα 2 χιλιόμετρα. Τα πρώτα 700 μέτρα οκ μετά ξαφνικά  εμφανίζεται μπροστά σου μία ανηφόρα που σε βγάζει κατευθείαν στον ουρανό στην κυριολεξία. Η κλήση μπορεί να είναι και 40%. Και στην κορυφή μία στάνη με κατσίκια τα οποία ο βοσκός τα έχει ελεύθερα στον δρόμο για να βλέπει τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Δεν το συζητάω ότι κατέβασα πρώτη, αναγκαστικά, λόγω της μεγάλης κλίσης του δρόμου  και ότι θα περνούσα πάνω από το πρώτο κατσίκι που θα σταματούσε μπροστά μου. Εγώ εκεί δεν σταματούσα για κανένα ζωντανό για να ξεκινήσω ξανά…. Αργότερα μου είπαν ότι ο δρόμος έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, βέβαια υπέροχη καινούρια άσφαλτος και ανοικτός δρόμος αλλά σε εκείνο το σημείο!!!! τον πήγαν το δρόμο όπως πήγαιναν τα κατσίκια από παλιά στο μαντρί τους.

Και επιτέλους κατηφόρα, ένας ωραίος φιδίσιος κατηφορικός δρόμος με θέα την έξω πλευρά του Παγασητικού την Eύβοια και την Φθιώτιδα στα αριστερά μας, τελειώνει δε σε ένα ωραίο με όλες τις προδιαγραφές parking όπου ήταν και άλλοι 7 με 8 αυτοκινούμενοι. Σταθμεύσαμε και αποφασίσαμε να μείνουμε μιας και ο δρόμος παρακάτω βγάζει μέσα στο χωριό όπου πινακίδες σε προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης, αλλά και το αυτοκινούμενο είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να τον διασχίσει.

DSCN4384

 Η Αγία Κυριακή είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό ψαροχώρι που μόλις τώρα έφτασε ο τουρισμός και δεν έχει ακόμη αλλοιώσει τις συνήθειές του. Οι τουρίστες αρκετοί την εποχή που πήγαμε αλλά οι περισσότεροι ντόπιοι ξενιτεμένοι που άνοιξαν τα σπίτια τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Σε πάρα πολλά σημεία η Αγία Κυριακή έχει μια ομορφιά αγνή ελληνική νησιώτικη (και ας μην είναι νησί ) περασμένων αγνών δεκαετιών της ελληνικής επαρχίας.

DSCN4326Είναι ίσως τα καίκια τα οποία δεν είναι τουριστικά, δεν κάνουν «cruise tours» πάνε για ψάρεμα, το σούρουπο πριν το ηλιοβασίλεμα ανοίγονται στα ψαροτόπια τα οποία είναι άφθονα στην περιοχή και το ψάρι φθηνό και στο τηγάνι και στην ταβέρνα……

Είναι δυνατόν εδώ να μην φας φρέσκο ψάρι ? Ψαρεύουν δίπλα σου….

DSCN4370

Είναι ίσως το μοναδικό παντοπωλείο του χωριού που κρατά ακόμη τον παλιό χαρακτήρα του »μαγαζιού» στα ελληνικά χωριά, τόπος διασκέδασης και προμήθειας προιόντων. Εκεί ο καφές  η τράπουλα και τα καθημερινά προιόντα.

DSCN4394DSCN4395

Η ελληνική επαρχία πολλές φορές σε ενθουσιάζει, το καλοκαίρι είναι γεμάτη κόσμο αλλά σε μερικά σημεία της είναι υπέροχη γιατί κρατάει μια ποιότητα. Αυτή την ποιότητα την έχουν διώξει τα περισσότερα τουριστικά μέρη της χώρας μας. Εδώ στην Αγία Κυριακή μπορείς ακόμη να βρεις το παλιό ελληνικό ψαροχώρι με τις γειτονιές του, το γιαλό του και τους περαστικούς του, που θα τους καλημερίσουν οι ντόπιοι, και άς είναι άσπροι ή κόκκινοι Ευρωπαίοι.

Ήταν πραγματικά έκπληξη το συγκεκριμένο χωριό. Ακόμη ψάχνουμε τον χαρακτήρα του, έχει κάτι το ιδιαίτερο ξεχωρίζει από τα πηλιορείτικα χωριά γιατί είναι ψαροχώρι και αυτό του δίνει την ταυτότητά του, και μακάρι έτσι να μείνει. Να μην αλλάξει τίποτα ούτε το παντοπωλείο!!!!

Μιά βόλτα στα σοκάκια της Αγίας Κυριακής μπορεί να αποδειχτεί το καλύτερο αγχολυτικό φάρμακο.

DSCN4332DSCN4337DSCN4347

Συνεχίζεται με το δεύτερο μέρος….»στο καλντερίμι ίσια επάνω για το Τρίκερι»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.