Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ( οι άνθρωποι)

DSCN5205Δεν ξέρω πραγματικά πώς να ξεκινήσω την αφήγηση αυτής ενότητας. Πιστεύω καταρχάς ότι και εμείς αλλά και τα παιδιά μας είμαστε ευλογημένοι που δεν κάναμε αυτό το ταξίδι με κάποιο τουριστικό γραφείο, και έτσι απλά κάναμε αυτό που έπρεπε. Να μην τελειώσει αυτή η αναζήτησή μας στην Πόλη. Δεν  ολοκληρώσαμε τον »υποτιθέμενο» τουριστικό οδηγό αν και είδαμε όλα τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης ή τουλάχιστον τα κυριότερα. Δεν περπατήσαμε στους συνήθεις τουριστικούς δρόμους, δεν γευτήκαμε τα συνηθισμένα φαγητά, τολμήσαμε και λίγο ποιό πέρα, αλλά το κυριότερο κάθε μέρα βλέπαμε και κάτι καινούριο, το οποίο ήταν δίπλα μας, το προσπερνούσαμε και είχε αξία. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη στην οποία θα ξαναπάω. Δεν σου φτάνει να την επισκεφτείς μόνο μία φορά, άντε δύο. Η πρώτη επίσκεψη είναι ίσως η αναγνωριστική. Η επίσκεψη στα μεγάλα της μνημεία, τα οποία δεν μπορείς και δεν πρέπει να αποφύγεις. Οι υπόλοιπες επισκέψεις είναι επισκέψεις απόλαυσης, αναζήτησης, μακριά από τα τουριστικά παζάρια εκεί όπου υπάρχει η αυθεντικότητα και η μοναδικότητα.

Τώρα βέβαια ας αναφερθώ και στην τελευταία μου πλεονεξία. Στην προηγούμενη αφήγηση αναφέρθηκα στο camperstop που βρήκαμε κάτω από το Μπλέ Τζαμί με μόλις 12 ευρώ τη βραδιά. Είχαμε και μία άλλη πληροφορία για ακόμη ένα camperstop περίπου 1 χιλιόμετρο πιό πίσω στην ίδια λεωφόρο την cadesi kenedy. Αποφασίσαμε  την επόμενη μέρα να πάμε και εκεί για να δοκιμάσουμε, πράγμα το οποίο κάναμε. Ήταν δεν μπορώ να πώ ένας καλύτερος χώρος (βέβαια δεν ήταν camperstop) αθλητικό κέντρο ήταν αλλά είχε όλες τις παροχές ρεύμα νερό τουαλέτες wi fi και ασφάλεια για τη νύχτα. Η τιμή…. 20 ευρώ. Η απόσταση από το κέντρο της πόλης  λίγο ποιό μακριά.

Οι συντεταγμένες του Ν41.00446 Ε028.95596

DSCN5349 Οι άνθρωποι

 Η Κωνσταντινούπολη είναι μια αχανής πόλη κάποιον εκατομμυρίων κατοίκων αλλά και κάποιον εκατομμυρίων επισκεπτών. Σημαντικό ρόλο στην ζωή της παίζουν οι άνθρωποί της. Φυσιογνωμίες διαφορετικές από τις δικές μας, αλλά και διαφορετικές μεταξύ τους, διαφορετικό θρήσκευμα, φυλή, επάγγελμα, ντύσιμο, όλα μαζί το ευρωπαικό με το ανατολίτικο το σύγχρονο με το παραδοσιακό.

Αυτοσχέδια καφενεία όπου μπορείς οπουδήποτε να πιείς το τσάι σου, πάμφθηνο βέβαια αλλά και παράλληλα υπέροχο, όποιος έχει μια τρύπα φτιάχνει ένα καφενείο και βγάζει έξω μικρά ξύλινα τραπεζάκια ή και στην χειρότερη πλαστικά σκαμπό. Ατέλειωτη περαντζάδα ο καλύτερος και παραδοσιακότερος τρόπος να περάσεις την ημέρα σου στην Πόλη.

DSCN5357 Ο Κουλουράς έχει την τιμητική του στα ατέλειωτα παζάρια της Πόλης όπου να πάς και όπου να γυρίσεις θα βρεις κάτι να βάλεις στο στόμα σου και το ποιό κοινό σε εμάς είναι το κουλούρι. Που να ταίσεις αυτή την πόλη, είναι ατελείωτη και οι άνθρωποί της ασταμάτητοι. Δεν δοκιμάσαμε βέβαια κουλούρι, άλλα πράγματα δοκιμάσαμε. Ίσως ποιό βρόμικα. Μερικοί λένε ότι αν δεν φας βρόμικο στην Πόλη και δεν πάς από τα στενά λαικά δρομάκια της, δεν την είδες την Κωνσταντινούπολη.

DSCN5774Ο χαμάλης; Ή μάλλον οι χαμάληδες!! 21ος αιώνας ένας άλλος πολιτισμός ένας άλλος τρόπος ζωής μια διαφορετική αγορά, όλα γίνονται γρήγορα, κοπιαστικά και με κάθε τρόπο. Το ιστορικό βυζαντινό κέντρο της Πόλης βρίσκεται επάνω σε ένα ύψωμα όπου γίνεται ο χαμός από μαγαζιά μνημεία και κόσμος, όλοι μαζί, και κάτω χαμηλά σε ένα σημείο φθάνουν τα εμπορεύματα από το λιμάνι, σωριάζονται καταμεσής στους δρόμους και εκεί αναλαμβάνουν οι χαμάληδες της Πόλης να τα μεταφέρουν στα καταστήματα, κοπιαστικά και ανηφορικά μέσα από στενά και γεμάτα κίνηση δρομάκια και λεωφόρους.

LLLLLLDelivery; Η πως να το πω στα Ελληνικά, πιάνοντας και την Τούρκικη εκδοχή; Διανομή έτοιμου φαγητού ή μάλλον διανομή γεύματος από εστιατόριο. Το ξαναλέω, πώς να χορτάσεις αυτή την πόλη μάλλον θα υπάρχουν χίλιοι τρόποι εμείς δυστυχώς είδαμε μόνο πέντε με έξη ( γι’αυτό σας λέω δεν φτάνει μόνο μια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη)

DSCN5756Οι ψαράδες στο Βόσπορο. Είναι χόμπι είναι επιβίωση;μάλλον και τα δύο. Τώρα τη ψάρια τρώνε είναι μια άλλη ιστορία, αλλά το σημαντικό είναι ότι είναι εκεί όλη την ημέρα ως αργά τη νύχτα. Όσες φορές περάσαμε εκεί τους βρήκαμε. Ακούραστοι ψαράδες με μια έντονη μυρουδιά ψαρίλας καθώς ο περαστικός περνά  από δίπλα τους, με τα τεράστια καλάμια τους. Ψαρεύουν πάντως σε ειδυλλιακό μέρος καθόλου μονότονο. Στην καρδιά της Πόλης.

20150415_165807Ο Ντερβίσης. Στην ερώτησή μου προς τον σερβιτόρο που μας σέρβιρε το τσάι μας εάν αυτός που χόρευε με την στολή των δερβίσηδων ήταν real dervisi! ο σερβιτόρος ήταν απόλυτος NO!. Εμείς πάντως δεν είχαμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα και μας εντυπωσίασε η μουσική, ο χορός του, η ατμόσφαιρα του τεκέ που καθίσαμε, και ας ήταν εντελώς τουριστικό. Εκεί που περπατάς εάν ανακαλύπτεις πράγματα εντελώς διαφορετικά από ότι περιμένεις σε εντυπωσιάζουν. Χαλάλι στον ψευτοντερβίση η πολύ καλή βραδιά που είχαμε, αν και δεν χόρεψε για πολύ ώρα (μάλλον ζαλιζόταν γρήγορα αυτός)

DSCN5326Τρίτη ηλικία και ελεύθερος χρόνος. Θεωρώ ότι ο κύριος της φωτογραφίας πρέπει να είναι συχνότατος θαμώνας των υπαίθριων οργάνων γυμναστικής στο συγκεκριμένο πάρκο. Τέτοια όργανα υπήρχαν και σε άλλα πάρκα και όχι μόνο σ΄αυτό,  καλή ιδέα του Δήμου της πόλης. Εύχομαι απλός ο κύριος να είναι ένας ευτυχισμένος συνταξιούχος, που απολαμβάνει τη ζωή του. Έτσι δείχνει τουλάχιστο.

DSCN5513Ο Περαστικός. Ένας διαφορετικός συνάνθρωπος πολιτισμικά κάνει τον περίπατό του σε μια πόλη που ταχύτατα αποκτά όλο και περισσότερα στοιχεία μιας δυτικής κοινωνίας. Περπατώντας στους δρόμους της Πόλης κατάλαβα ότι έχουμε ελάχιστα κοινά στοιχεία με του Τούρκους γείτονές μας. Είναι ποιο κοντά στην Ανατολή από ότι είμαστε εμείς και ποιό Βαλκάνιοι από εμάς. Όχι δεν νομίζω ότι είμαστε ίδιοι, είμαστε διαφορετικοί, όσο διαφορετικοί είμαστε και από τους δυτικούς. Ένα κοινό παρελθόν μας δημιούργησε ίδιες ή παρόμοιες συνήθειες και τρόπο ζωής, αλλά υπάρχουν αισθητές διαφορές ανάμεσα στους δύο λαούς. Είναι διαφορετική η αφήγηση του ενός λαού και του άλλου. Βέβαια εχθρότητα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει, αν και μερικές φορές διαισθανθήκαμε μια επιφύλαξη από τους απέναντί,  στο άκουσμα ότι είμαστε Έλληνες. Γενικά όμως μας αντιμετώπιζαν φιλικότατα, όπως ίσως αρμόζει σε μια πόλη που δέχεται κάθε χρόνο αρκετούς χιλιάδες Έλληνες τουρίστες.

DSCN5628Αυτοσχέδιο κοκορέτσι στα κάρβουνα μέσα σε βανάκι να πωλείται στο δρόμο ; Μόνο σ’αυτή την πόλη μπορείς να το βρεις. Στα κάρβουνα, μάλιστα όσο και να ακούγεται παράξενο, είναι τέτοια η ευρεσιτεχνία των ανθρώπων και η ανάγκη για επιβίωση που μπορεί να κάνουν τα πάντα. Είδαμε και μαγαζί με παιδικά ρούχα να κόβει και να πουλά γύρο σε περαστικούς. Τώρα έχουν κάποια άδεια από  υπηρεσία για όλο αυτό; Και για αποδείξεις; ούτε για δείγμα. Αν ήσουν τυχερός μόνο, και σου έδειχναν το τεφτέρι με τον λογαριασμό σου!!

LLLLLLΓενικά πιστεύω ότι είναι τέτοια η κοσμικότητα της Κωνσταντινούπολης όπου όλες οι προσπάθειες για την επιβολή ενός μή κοσμικού τρόπου ζωής πάντα θα συναντά την ανεκτικότητα αυτής της κοινωνίας και πάντα θα συνυπάρχει το δυτικό με το ανατολικό. Βέβαια τα τελευταία χρόνια όπως έχουμε μάθει η μαντίλα έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα και στις μικρές ηλικίες αλλά εμάς δεν μας ξένισε. Σαν εικόνα πάντα. Είπαμε σεβασμός στην διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα της κάθε κουλτούρας.

DSCN5539

hellascamper.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.