Kλασικός χάρτης ή ένα σύγχρονο σύστημα πλοήγησης;

imagesΤαξίδια και χάρτες είναι έννοιες που καλύπτουν η μία την άλλη. Oι χάρτες έχουν εφευρεθεί για να κάνουν τα ταξίδια ποιό εύκολα. Μπορεί όμως ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο να μην έχει χάρτη μαζί του; Άποψή μου είναι ότι ο  χάρτης  είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχει μαζί του αυτός που του αρέσει να ταξιδεύει. Εγώ προσωπικά περνάω αρκετές ώρες μπροστά σε ένα χάρτη. Απολαμβάνω τον καφέ μου μελετώντας τις σελίδες του. Ξεχνιέμαι πραγματικά στις εικόνες που βγαίνουν. Περισσότερο μου αρέσουν οι χάρτες που έχουν αρκετές λεπτομέρειες. Όσο ποιό πολύ τους κοιτάς τόσο περισσότερα μαθαίνεις.Όπως σε κάποιους αρέσει να διαβάζουν ένα βιβλίο εμένα μου αρέσει να μελετώ χάρτες.

κατάλογοςΒέβαια πρέπει να το παραδεχθώ, τις περισσότερες φορές δεν τους χρησιμοποιώ, ή γιατί γνωρίζω τον δρόμο , ή επειδή χρησιμοποιώ το Gps το οποίο με βοηθά αφάνταστα ειδικά μέσα σε πόλεις αν και μερικές φορές………..

Δεν μπορώ να προτείνω σε κάποιον να απαρνηθεί το Gps και να έχει στο αυτοκινούμενό του μόνο χάρτες. Πρέπει να λάβουμε όμως υπόψη ότι με  το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο ανακαλύπτεις αρκετά πράγματα. Είναι ίσως από ταιδανικότερα μέσα για αυτό το σκοπό. Χρησιμοποιώντας λοιπόν χάρτη σε αυτές τις περιηγήσεις κάνεις την διαδικασία ποιό ενδιαφέρουσα. Άλλωστε το κλασικό, είναι από μόνο του πάντοτε σταθερή αξία

μαπΗ εικόνα που παίρνεις από ένα Gps είναι τόσο μικρή σε σχέση με την εικόνα που σου δίνει ένας χάρτης. Με τον χάρτη βλέπεις με περισσότερες λεπτομέρειες την περιοχή από την οποία περνάς. Ξέρεις ότι στην κατεύθυνσή σου νότια ή ανατολικά βρίσκεται μια παραλία που αξίζει για λίγο να σταματήσεις να δεις, αλλά και ίσως ένα πάρκο φυσικής ομορφιάς ή και μια λίμνη. Δεν μπορώ να φανταστώ το αυτοκινούμενο μου χωρίς χάρτη ειδικά στο εξωτερικό. Η και γενικά σε περιοχή μέσα στην Ελλάδα που δεν έχω ξαναταξιδέψει ή που δεν επισκέπτομαι τόσο συχνά.

Σε κάθε περίπτωση πάντα χρειάζεται ένας χάρτης για εκείνη τη στιγμή που το καημένο το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, θα μείνει από μπαταρία ή θα μπλοκάρει ή θα χαλάσει για οποιοδήποτε λόγο. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να του συμβεί. Ο χάρτης όμως θα είναι πάντα εκεί να τον ξεφυλλίσεις ίσως μόνο να χρειαστείς ένα ζευγάρι γυαλιά, για να τον δείς καλύτερα.

Σε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή ένας καλός χάρτης συνδυασμένος με ένα καλό περιηγητικό βιβλίο σου δίνει την μεγάλη εικόνα και κάνει το ταξίδι αρκετά ενδιαφέρον. Μαθαίνεις πολλά για τα μέρη που απλά θα προσπερνούσες έχοντας σαν οδηγό μόνο ένα gps. Έχεις την εικόνα των βουνών τα ποτάμια τις πόλεις τις εκκλησίες, τους αρχαιολογικούς χώρους. Και όλα αυτά εάν ο/η συνοδηγός σου αναλαμβάνει την ξενάγηση, μελετώντας το χάρτη αφηγούμενος/η στο πλήρωμα του αυτοκινούμενου, το τι γίνεται και υπάρχει στο εξωτερικό περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά με το gps απολαμβάνεις εκείνη τη φωνή που σου υπενθυμίζει απλώς, σε πόσα μέτρα ή χιλιόμετρα πρέπει να στρίψεις για να φθάσεις στον προορισμό σου.

Δεν λέμε όχι στην τεχνολογία, απλά αγαπάμε τους χάρτες σχεδιάζουμε ταξίδια με τους χάρτες και προσαρμόζουμε τις διαδρομές μας χρησιμοποιώντας την εικόνα και όχι την οθόνη. Σημειώνουμε πάνω στον χάρτη όπως και σε ένα βιβλίο που έχουμε »φάει» στο διάβασμα. Εάν μάθεις να διαβάζεις ένα χάρτη, ποτέ δεν πρόκειται να μείνεις στα κρύα του λουτρού όπως θα το πάθεις σίγουρα κάποτε με ένα gps.

hellascamper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.