Ελεύθερο Camping με Αυτοκινούμενο Τροχόσπιτο

 

DSCN0215

Η διανυκτέρευση με αυτοκινούμενο ελεύθερα, έξω, ή γίνεται από επιλογή, ή  από ανάγκη. Συγκεκριμένα όσον αφορά  εμάς, το έχουμε γράψει αρκετές φορές σε πολλά άρθρα μας, είναι από επιλογή, το απολαμβάνουμε , μερικές φορές όμως αν το καλοσκεφτούμε εξετάζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες στη χώρα μας, ναι γίνεται και από ανάγκη.

Η Ελλάδα για έναν κάτοχο αυτοκινούμενου είναι η καλύτερη χώρα για διαμονή και διαβίωση αλλά παράλληλα και η ποιό ιδιαίτερη. Είναι γεγονός ότι  δεν υπάρχουν οι υποδομές όπως στις άλλες χώρες τις Ευρώπης, έτσι ώστε κάποιος να μπορεί για λίγο να σταθμεύσει, ή και να διανυκτερεύσει ανανεώνοντας παράλληλα με τα απαραίτητα το όχημά του. Δεν υπάρχουν τα camperstops που με αφθονία υπάρχουν αλλού. Ειδικά τώρα και λόγω τις οικονομικής κατάστασης της χώρας, άν δεν ξεκινήσουν μερικοί δήμοι να δημιουργούν camperstops, δεν θα δούμε τέτοιες πολυτέλειες εδώ.  Στην πατρίδα μας οι έξυπνοι αλλά και πονηράκηδες  λένε »να πάει σε camping». Εγώ δεν γνωρίζω πολλά camping να δουλεύουν εκτός σεζόν, το χειμώνα, ή και τώρα τον Οκτώβριο, αλλά ρε παιδιά  τί να το κάνει το camping ο αυτοκινούμενος! Θα αναγκαστεί να μείνει έξω μόνος ή με παρέα, επιλέγοντας σύμφωνα με την εμπειρία του ένα ασφαλές σημείο.

Δεν θα  αναφερθώ καθόλου στην νομική διάσταση του θέματος, προτιμώ να αποφύγω αυτή την διαδικασία γιατί και κουραστική είναι, αλλά και καθόλου έτσι πως να το πώ ταξιδιάρικη…… Θα ήθελα μόνο να βάλω στην σειρά τις δικές μας εμπειρίες από τις προσπάθειές μας για όσο το δυνατόν καλύτερη διαμονή κατά την διάρκεια αυτού που ονομάζουμε ΄΄ελεύθερο΄΄  με το αυτοκινούμενό μας.

Κάπου τις προάλλες διάβαζα ένα άρθρο για το ελεύθερο camping και ο αρθρογράφος αποκαλούσε τους λάτρεις του ελεύθερου γενικά camping τσιγκούνηδες. Δεν το κάνουμε από τσιγκουνιά, ούτε καν μας πέρασε από το μυαλό, αν και θα έπρεπε, μέρες που ζούμε. Αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι πολύ πιό εύκολο να σταματήσεις όπου είναι όμορφα για σένα, για το δικό σου ιδιαίτερο γούστο.

Υπάρχουν στην χώρα μας εκατοντάδες και χιλιάδες απίθανα μέρη που μπορείς να ΒΙΩΣΕΙΣ,  απλά ζώντας σε αυτά τα σημεία. Αυτό το νυχτοπούλι τη νύχτα που κάνει συντροφιά μόνο σε μας, ο σκύλος που κοιμήθηκε κάτω από το αυτοκινούμενο αλλά και οι πατημασιές στην αμμουδιά που είναι μόνο δικές μας. Η μοναδική θέα από το συγκεκριμένο σημείο που δεν την βλέπεις στα τουριστικά φυλλάδια αλλά την ανακάλυψες τυχαία, στρίβοντας στον δρόμο ανάμεσα από τεράστιους βράχους και βρέθηκες μόνος αναπάντεχα σε  ένα ακρωτήρι ψηλά ατενίζοντας το Ιόνιο. Όλοι μας έχουμε τέτοιες εικόνες και στιγμές που μας κρατούν συντροφιά όταν δεν είμαστε σε ταξίδι και μας γεμίζουν, τη ζωή.

Διατηρούμε χαμηλό προφίλ

Πάντα και παντού η συγκεκριμένη μας συμπεριφορά όταν βρισκόμαστε »έξω» είναι να περνάμε όσο το δυνατόν γίνεται πιό απαρατήρητοι. Όταν θέλουμε να »κερδίσουμε» τον χώρο στον οποίο σταθμεύσαμε, δεν επιθυμούμε να προκαλούμε. Έχουμε δει καταστάσεις τραγικές συμπεριφοράς συναδέλφων από την αυτοκινούμενη κοινότητα, όπως σκουπίδια κάτω από  αυτοκινούμενο, νερά να τρέχουν, γεννήτριες, ολόκληρες τραπεζαρίες με φαγώσιμα, απλωμένες για τετραγωνικά, παρέα με παιχνίδια , ποδήλατα κλπ. Όλα αυτά δυστυχώς προκαλούν αισθητικά και αργότερα σίγουρα θα φέρουν κάποιον να χτυπήσει την πόρτα του οχήματος. Γι’αυτό πραγματικά πιστεύουμε ότι το κλειδί στην διαμονή χωρίς προβλήματα είναι το όσο το δυνατόν ποιό χαμηλό προφίλ.

Συνήθως σε περιοχές και ενδιαφέροντα σημεία, διανυκτερεύουμε μια βραδιά, εκτός και εάν μας αρέσει τόσο πολύ και θέλουμε να παρατείνουμε την διαμονή μας. Εάν είναι σε περιοχή που καταλαβαίνουμε ότι ενοχλούμε, ή  ότι θα ενοχλήσουμε…. απομακρυνόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιστρέφουμε το βραδάκι. Πάντως και στην περίπτωση που μας »ενοχλήσουν» με το αίτημα να φύγουμε, έ δεν υπάρχει και ιδιαίτερο  πρόβλημα, καλή καρδιά, το επόμενο σημείο, μας περιμένει.  Δεν θα μας χαλάσει με τίποτα τη διάθεση,

DSCN5921

Άγραφοι κανόνες

Εάν βέβαια από πριν το γνωρίζουμε, δεν παρκάρουμε για διαμονή σε περιοχές επικίνδυνες   (είχαμε τέτοιο παράδειγμα στο Βόλο όπου μετά από αναζήτηση με  ποδήλατα βρήκαμε μια πραγματικά όμορφη ωραία και ήσυχη περιοχή, αλλά παρατηρώντας καλύτερα, ήταν δυστυχώς στέκι ναρκομανών). Την αποφύγαμε ψάχνοντας για κάτι πιο σίγουρο.

Στα σημεία που σταματούμε  προσπαθούμε να μην κάνουμε ζημιές……, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα αντικείμενα που αγγίζουμε να είναι κάποιου άλλου ιδιοκτησία. Την ψησταριά μας την χρησιμοποιούμε μόνο όταν δεν εμποδίζει με τον καπνό της για παράδειγμα, αλλά και το προφανές, όταν δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ  CAMPING, από το τίποτα. Τραπεζάκια, καρέκλες, φαγητά, ψησταριές όλα έξω χύμα είναι σκέτη  ανομία και  ακαλαισθησία!! Είναι το χάος που προκαλείται όταν κάποιος σταθμεύει και διανυκτερεύει, ειδικά σε χώρους στάθμευσης, πάρκινγκ, αλλά και σε παραλίες, όπου δίπλα μας υπάρχουν άτομα που θα θέλαν να κάνουν χρήση του χώρου που υπερβολικά, καταλαμβάνουμε. Εκτός βέβαια και αν είμαστε σε σημείο που δεν φαινόμαστε, κάπου ιδιαίτερα. Απαράβατος κανόνας. Ο ΧΩΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ . Το αραλίκι και η αδιαφορία για τους διπλανούς, μπορεί και να ενοχλεί και προπαντός  προκαλεί. Τότε έρχεται και η αστυνομία.

Όχι Σκουπίδια. Σακούλες σκουπιδιών έξω από το αυτοκινούμενο απαγορεύονται. Μπορεί να τις ανοίξει κάποιο ζώο.  Μόνο σε κάδους. Δίνεται η αίσθηση στους άλλους ότι θα αφήσεις τα σκουπίδια σου εκεί και θα φύγεις.

Δεν παρκάρουμε για διανυκτέρευση μπροστά από σπίτια. Είναι οι πρώτοι που θα καλέσουν τις αρχές, γιατί ενοχλούνται. Δεν γνωρίζουν τί είναι αυτό το ογκώδες αυτοκίνητο που πάρκαρε απέναντί τους ειδικά την  νύχτα.

Ποτέ δεν αφήνουμε τα γκρίζα να τρέχουν. Εμείς γνωρίζουμε ότι λίγο νεράκι δεν προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον , αλλά οι άλλοι που βλέπουν κάτι να τρέχει κάτω από το αυτοκινούμενο, σκέφτονται πάντα το χειρότερο.

 

 

hellascamper

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.