ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (στο δρόμο)

dscn7178Ήταν μεσημεράκι λογικά σε λίγες ώρες θα είμαστε στη Σόφια. Με το που ξεκινήσαμε δεν  γνωρίζαμε τι θα συναντούσαμε στο δρόμο, αν είχε κίνηση, αν ήταν εύκολος δρόμος, δεν είχαμε πάρει καμία πληροφορία γιαυτό το ταξίδι. Τα χιλιόμετρα για την Σόφια ήταν γύρω στα 180  δεν είχες να επιλέξεις πολλές κατευθύνσεις, απλά παίρνεις την κατεύθυνση για Blagojevgrad δεν υπάρχει κάτι άλλο. Η άλλη εναλλακτική είναι να γυρίσεις πίσω. Α! ναι, και να μην το ξεχάσουμε αυτός είναι και ο Δρόμος για το εθνικό κέντρο σκι των Ελλήνων το Bansko. Κάπου μετά το Sandanski υπάρχουν πινακίδες που σε κατευθύνουν για το χιονοδρομικό κέντρο.

 Ο δρόμος μετά το Sandanski και  μέχρι την επόμενη μεγάλη πόλη το Blagojevgrad είναι  διπλής κυκλοφορίας έχει σχετικά αρκετή κίνηση αλλά είναι  δρόμος με ωραία άσφαλτο καλή σήμανση. Πάντα όμως θα πρέπει ένας συνετός οδηγός να προσέχει  για απρόοπτα, άκρως απρόοπτα και επικίνδυνα.dscn7171Μετά το  Blagojevgrad, το οποίο βεβαίως το προσπεράσαμε, δεν μπήκαμε καθόλου μέσα, κάτι δεν μας τράβηξε, είδαμε  μία εντελώς ανούσια πόλη, ο δρόμος όμως, γίνεται πολύ καλός κλειστού τύπου, αλλά μονότονος, δεν έχει τίποτα να δείς πραγματικά.

Σαυτή τουλάχιστον την περιοχή, η Βουλγαρία θα πρέπει να είναι αρκετά αραιοκατοικημένη. Τα χωριά που είδαμε στο βάθος μετριόνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, και όλα άχρωμα ή μάλλον ακριβώς τα ίδια, καφέ. Αυτό που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση όμως είναι ότι πουθενά δεν βλέπαμε εκκλησία. Σαν αυτή η χώρα να μην είχε ναούς να μην πιστεύει σε θεό. Αλλά η αλήθεια είναι άλλη, και ναούς έχουν, αλλά και πιστεύουν, οι ναοί τους όμως δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο των χωριών τους, φαίνεται ότι δεν τους νοιάζει να δηλώσουν την πίστη τους. Έτσι υπάρχουν ναοί ταπεινοί όχι στο ψηλότερο σημείο του χωριού, οι ναοί τους βρίσκονται μέσα στο χωριό δίπλα σε ένα πάρκο ανάμεσα από τα σπίτια, εκεί που δεν τους περιμένεις. ‘Ηταν λίγες οι μέρες μας στη Βουλγαρία για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε ξεκάθαρη άποψη γιαυτό το λαό. Πολύ θα θέλαμε να είχαμε στη διάθεσή μας, περισσότερο χρόνο. Πιστεύουμε όμως ότι είναι ένας λαός  ταπεινός, μετριοπαθής, ένας λαός που  δεν ζητάει πολλά, που του αρέσει η αφάνεια ίσως όχι η πολυτέλεια, που του αρέσουν τα απλά πράγματα. Αυτή ήταν η άποψη που σχηματίσαμε στην μικρή μας επίσκεψη στη Σόφια αλλά και μια μικρή περιήγηση που κάναμε στην επαρχία τους.

Ο δρόμος που είχαμε πάρει είχε μια σχετική κίνηση περισσότερο γιατί ήταν διπλής κατεύθυνσης παρά γιατί ο κόσμος είχε βγεί έξω για να εκδράμει κάπου.

dscn7175

Όπως γράψαμε και ποιο πριν το οδόστρωμα είναι αρκετά καλό έτσι ώστε να κάνει ασφαλή την οδήγηση. Μέχρι το Blagojevgrad ο δρόμος διασχίζει μικρά χωριουδάκια όπου μπορείς να αγοράσεις διάφορα πράγματα τυπικά Βουλγάρικα, αλλά και είδη super market. Λίγο ποιο ακριβά βέβαια εάν αυτά τα ίδια προιόντα τα έβρισκες σε κάποια άλλη πόλη, αλλά πάντως ποιο φθηνά από την Σόφια, η οποία μας είπαν ότι είναι και η  ποιό ακριβή τους πόλη. Και απολύτως φυσιολογικό.

Δεν άργησε να φανεί το Blagojevgrad με το παρακάτω επίτευγμα μας υποδέχτηκε η πόλη, το έβαλαν εκεί για να συμβολίζει κάτι? ή να φοβίζει. Προσπεράσαμε την πόλη, δεν θέλαμε να χάσουμε χρόνο, γιατί το βράδυ είχαμε κανονίσει να κάνουμε την καθιερωμένη βραδινή μας βόλτα στη Σόφια. Η Σόφια μας περίμενε, η ανυπομονησία μας όπως πάντα μεγάλη, αλλά και οι συζητήσεις η ανταλλαγή πληροφοριών όλων μας στο έπακρο. Αλλιώς βέβαια δεν περνούσε και η ώρα. Ευτυχώς είχαμε κανονίσει να προμηθευτούμε αρκετές μουσικές, σύμφωνα με τα γούστα των περισσότερων του πληρώματος.

dscn7182Μετά από ένα μικρό πέρασμα από το Blagojevgrad και ακολουθώντας την κατεύθυνση για Σόφια βγήκαμε επιτέλους στον μεγάλο δρόμο διπλής κατεύθυνσης όπου εκεί χρειάζεται μόνο να βάλεις τον αυτόματο πιλότο, και έφτασες. Εξάλλου η απόσταση είναι μόλις 100 χιλιόμετρα. Αυτός ο αυτοκινητόδρομος θα πρέπει να είναι σχετικά καινούριος γιατί το gps δεν τον αναγνώριζε καθόλου!!! γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να τον ενημερώσουμε με τους καινούριους χάρτες αλλά αυτή η ανάγκη πλέον πρέπει να υλοποιηθεί και σύντομα μάλιστα.

dscn7183

Μετά από ένα αργό, αλλά και βαρετό ταξίδι, χωρίς σχεδόν καμία εναλλαγή του τοπίου παρά μόνο του καιρού,  το κρύο έξω έμοιαζε να είναι τσουχτερό, πλησιάσαμε στη Σόφια όπου προς μεγάλη μας έκπληξη, αμέσως μετά την έξοδό μας από τον αυτοκινητόδρομο βρεθήκαμε μπροστά σε ένα μποτιλιάρισμα τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, μέχρι δηλαδή το φανάρι που στρίβει για μέσα στην πόλη. Πάντως με τίποτα ο δρόμος που ήταν μπροστά μας δεν θύμιζε κύρια είσοδο σε πρωτεύουσα κάποιας χώρας της Ευρωπαικής Ένωσης, ποιό πολύ θύμιζε ότι κατευθυνόμαστε σε κάποια επαρχιακή πόλη. Αλλά μας περίμεναν και άλλες ……….εκπλήξεις με την είσοδό μας στη Σόφια.

dscn7184

hellascamper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.