Ταξίδι στη Βουλγαρία (στη Σόφια)

DSCN7311Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτή ήταν η κανονική είσοδος για τη Σόφια, το Gps αυτή μας έδειχνε. Πολλές φορές μας έχει οδηγήσει σε περιπέτειες. Δεν φαινόταν όμως ότι είχαμε και κάποια άλλη επιλογή. Ένας δρόμος ήταν, από την Εθνική, στρίψαμε για Σόφια και πηγαίναμε. Στο φανάρι λοιπόν που βρήκαμε μπροστά μας και περιμέναμε τουλάχιστον μία ώρα, στρίψαμε αριστερά  και μετά από κάποια μέτρα φάνηκε ότι είμαστε στην χειρότερη συνοικία της πόλης. Ήταν ο οικισμός των τσιγγάνων, από την έκπληξή μας δεν βγάλαμε έξω την φωτογραφική μηχανή να τραβήξουμε κάποιες φωτογραφίες. Είδαμε σκηνές πλήρους εξαθλίωσης, άνθρωποι, ζώα, λάσπες, χωμάτινα σπίτια παραπήγματα, σκουπίδια, παιδιά να παίζουν έξω.roma sofia Και όλα αυτά με την είσοδό μας στην πόλη. Με το καλημέρα. Δεν ξέραμε βέβαια αν ο δρόμος μας έβγαζε στο κέντρο κάποια στιγμή φοβηθήκαμε ότι θα χανόμαστε μέσα σ’αυτό το μπάχαλο, αλλά δεν είμαστε ευτυχώς μόνοι, υπήρχε ροή αυτοκινήτων αλλά και το αστικό της πόλης, που σήμαινε ότι κάπου θα υπήρχε κάποιο  » ξέφωτο». Δεν μιλούσαμε μεταξύ μας, απλά μόνο κοιτούσαμε. Η απορία μου μέχρι σήμερα,  Αυτή είναι άραγε η κεντρική είσοδος της πόλης? Δεν νομίζω. Από την Σόφια  φύγαμε ξημερώματα, δεν είχε χαράξει ακόμη αλλά νομίζω ότι πήγαμε από διαφορετικό δρόμο, τέλος πάντων ότι και να πω δεν είμαι σίγουρος.

Μετά την τσιγγάνικη συνοικία το τοπίο άρχιζε να γίνεται λίγο ποιό ……..διαφορετικό. Εμφανίστηκαν τα τεράστια μπλόκ των πολυκατοικιών, αλλά πολύ άγρια κακοδιατηρημένα. Πολύ έντονες αυστηρές τετράγωνες πολυκατοικίες, φαινόταν έντονα ότι ο ένας κατοικούσε κυριολεκτικά πάνω στον άλλο.

DSCN7186

Στόχος μας ήταν να φτάσουμε στο camperstop, το μοναδικό της πόλης που το βρήκαμε βέβαια και αυτό, από τους φίλους μας Ολλανδούς, ψάχνοντας γενικώς στο internet.

Και ναι είχαν απόλυτο δίκιο. Ήταν πολύ καλό με τα πόδια δεκαπέντε με είκοσι λεπτά περίπου από το κέντρο, αλλά και πολύ κοντά στην στάση του μετρό, την European Union που μετά από τρείς στάσεις σε βγάζει στο κέντρο της πόλης. Σιγά σιγά μετά από 15 λεπτά περίπου οδήγηση μέσα στην Σόφια φαινόταν ότι πηγαίναμε όλο και ποιό καλά στο κέντρο της πόλης σε μια Ευρωπαική πρωτεύουσα.

Η ικανοποίησή μας ήταν αρκετά μεγάλη, φθάνοντας στο camperstop το οποίο ήταν ουσιαστικά ένα parking αυτοκινήτων με καμμιά δεκαριά και παραπάνω θέσεις αυτοκινούμενων και τροχόσπιτων. Αλλά το βασικό ήταν ότι ήταν ένας φυλασσόμενος με φύλακα και μπάρα χώρος, όλο το εικοσιτετράωρο, φωτιζόμενος, καθαρός, κοντά στο κέντρο της πόλης και ακριβώς δίπλα σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο , αν δεν κάνω λάθος λεγόταν City. Και κοντά στο Hilton επίσης.

Αλλά είχε ένα σημαντικό μειονέκτημα! Δεν είχε τουαλέτες. Στην ερώτησή μου στον υπάλληλο μου είπε φιλικότατα ότι αν θέλουμε τουαλέτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις τουαλέτες του εμπορικού κέντρου που ήταν ποιό δίπλα. Μάλλον δεν κατάλαβε ότι εννοούσα την χημική τουαλέτα.  Οι συντεταγμένες καθώς και η διεύθυνση είναι οι εξής: N 42°40’39»  E 23°19’06»   Bulevard Alsenalski 31 για όποιους θέλουν να το επισκεφτούν. Mε αυτοκινούμενο η τιμή του ήταν στα 15 λεβα δηλαδή γύρω στα 7 ευρώ για μία βραδιά.

DSCN7227

Good Εvening λοιπόν στη Σόφια. Εγκατασταθήκαμε αλλά ανυπομονούσαμε για την βραδινή μας βόλτα. Η θερμοκρασία αρκετά χαμηλή για την εποχή μας. Τέλη Οκτωβρίου στην Ελλάδα ο καιρός ήταν όμορφος, γλυκός, φθινοπωρινός, εδώ είχε ήδη πιάσει το χειμωνιάτικο κρύο Ήταν κάτω από 10 οι βαθμοί και ήταν γύρω στις 6 το απόγευμα.  Αργά το βράδυ, μας είχε κάνει τρείς βαθμούς.

Πήραμε τις πληροφορίες μας από το φύλακα που θα διανυκτέρευε στο χώρο μας, με λίγα αγγλικά λίγα βουλγάρικα, καταλάβαμε ότι η στάση του μετρό ήταν λίγο παρακάτω και εκεί θα έπρεπε να κατέβουμε στην τρίτη στάση όπου και θα φθάναμε στο κέντρο. Και έτσι ήταν. Βέβαια το κέντρο ήταν αρκετά κοντά και με τα πόδια, δεν χρειαζόταν να ξοδέψουμε την μετακίνησή μας με το μετρό. Είμαστε κάποια μέτρα κάτω από το  Hilton όπου αρκετοί τουρίστες και ανάμεσά τους οι περισσότεροι Έλληνες, κατηφόριζαν προς το κέντρο, περνώντας ίσως από την ομορφότερη και πιο περιποιημένη περιοχή της Σόφιας.

DSCN7336

Εμείς, όπως και σε κάθε πρωτεύουσα και πόλη που πηγαίνουμε επιλέγουμε το μετρό για την μετακίνησή μας. Έτσι και στη Σόφια, ένα περιποιημένο μετρό, δεν μπορούμε να πούμε, αρκετά άνετο και σύγχρονο όσο θα έπρεπε για μια πόλη σαν την Σόφια. Απόλυτη ησυχία βέβαια στους χώρους του και μια μελαγχολία έντονη όπως και στις περισσότερες χώρες τις πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Με εξαίρεση την Σερβία. Συναντήσαμε και πάλι τις απότομες σκάλες, όπως και στο μετρό της Βουδαπέστης. Αλλά τίποτε δεν μπορούσε να σταματήσει την όρεξή μας για τον μικρό μας σύντομο βραδινό περίπατο στη Σόφια.

DSCN7189    Το κρύο ήταν αρκετό, δεν είμαστε συνηθισμένοι ούτε και προετοιμασμένοι για τέτοιο καιρό. Ήταν λίγο νωρίς για μας. Βγήκαμε σχετικά εύκολα στον κεντρικό τους  εμπορικό δρόμο, κάτι σαν την Ερμού της Αθήνας, την Boulevard Vitosha. Η ώρα ήταν περασμένες οχτώ, τα μαγαζιά έκλειναν και ο κόσμος λιγοστός, αρκετά λίγος. Ένας δρόμος άχρωμος, όχι δεν είχε εκείνο το δυτικό χρώμα που σε κάνει να θέλεις να επιτεθείς στα καταστήματα και να ψωνίσεις. Ήταν ένας δρόμος με αρκετά σοσιαλιστικού τύπου κτίρια αλλά και παλαιότερα πανέμορφα Βουλγάρικα κτίρια της προπολεμικής Σόφιας.

DSCN7193

 Απογοητευτήκαμε σχεδόν από την υποτονικότητα της πόλης. Ήταν νωρίς για να κοιμηθεί η πόλη. Συζητούσαμε για το πόσο μελαγχολικά και μονότονα θα ήταν να ζει κάποιος εδώ όταν θα ερχόταν ο πραγματικός ο βαρύς βαλκανικός χειμώνας.

Εμείς πάντως την κάναμε την βόλτα μας την βραδινή, πήραμε τον κρύο μας αέρα όσο μπορούσαμε ποιο πολύ, καληνυχτίσαμε την πόλη, με μια υπόσχεση την επόμενη ημέρα να την γυρίσουμε όλη. Απλά μας περίμενε το σπίτι μας για να ξεκουραστούμε μετά από ένα γρήγορο και αστραπιαίο ταξίδι. Εντωμεταξύ στον χώρο μας ήρθαν καινούριοι ένοικοι ένα τροχόσπιτο με Γάλλους ταξιδιώτες.

logo-%cf%83%cf%89%cf%83%cf%84%ce%bf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.