Στο Ακρωτήριο Ταίναρο ( Ταξίδι στη Μάνη)

642Στόχος αυτού του ταξιδιού ήταν να προσεγγίσουμε το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδος, και αυτό δεν ήταν άλλο από το ακρωτήριο Ταίναρο. Από το Γερολιμένα όπου και μείναμε κάποιες μέρες δεν είναι μακριά. Απλά από εκεί και μετά αρχίζει η πραγματική Μάνη. Ελιές λιγοστές, μόνο πέτρα, χώμα και ήλιος. Η περιοχή ίσως και να είναι από τις πιό θερμές στην χώρα μας, αλλά έχει μια άλλη ομορφιά, διαφορετική, μοναδική και αυτό είναι το υπέροχο εδώ. Θα πρέπει να φτάσεις μέχρι εδώ για να το ζήσεις.

Για να φτάσει κάποιος στο Ταίναρο, άν λίγο λοξοδρομήσει μπορεί να περάσει και να θαυμάσει το Πόρτο Κάγιο. Ένα όμορφο χωριουδάκι παραλιακό εκεί που τελειώνει ο δρόμος. Η διαδρομή είναι δεκαπέντε χιλιόμετρα, φανταστική διαδρομή μέσα σε ένα τόπο ξηρό και απέναντι, μπροστά, δίπλα , το απέραντο Γαλάζιο. Η επόμενη ανάρτησή μας σαυτή την ενότητα για το Ταξίδι μας στη Μάνη, θα είναι αφιερωμένη στο Πόρτο Κάγιο.

639

Φεύγοντας από τον Γερολιμένα συναντήσαμε τα Πυργόσπιτα της Βάθειας. Παραδοσιακός οικισμός, ευτυχώς αναστηλωμένος μετά την εγκατάλειψή του από τους κατοίκους του. Πραγματικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του τόπου, αλλά δυστυχώς και πάλι για μια ακόμη φορά εγκαταλειμμένος. Δεν ξέρω πραγματικά τι γίνεται σαυτή τη χώρα. Τίποτα το όμορφο δεν στεριώνει. Δεν θέλω να αναλύσω τίποτα, απλά κάναμε την βόλτα μας ανάμεσα στους πύργους που για να αναστηλωθούν έγινε φοβερή δουλειά και τώρα μπορείς να ανεβείς επάνω στους ορόφους άνετα και να κόψεις και εσύ και ο καθένας μια σωλήνα ύδρευσης ή να κλέψεις ένα κρεβάτι η μια καρέκλα……………..

Αλλά παρόλα αυτά, παρόλη την εγκατάλειψη είναι ένας όμορφος τόπος, αξίζει μια στάση για να περπατήσει κάποιος στα στενά της Βάθειας. Όμορφη θέα από τα μικρά παράθυρα στο πέτρινο άγριο τοπίο. Ευτυχώς υπάρχει μια ταβέρνα εκεί το σύμβολο του νεοέλληνα για τις δύσκολες στιγμές της……… πείνας.

Τα Πυργόσπιτα της Βάθειας είναι διώροφα ή τριώροφα πέτρινα κτίσματα με πολύ μικρά χαρακτηριστικά παράθυρα τα οποία χρησίμευαν ως πολεμίστρες. Αρκετοί πύργοι διέθεταν και ζεματίστρες για την αποτροπή εισόδου από την πόρτα του πύργου. Η μικρή απόσταση μεταξύ τους δημιουργούσε απόρθητο τείχος προστασίας. Εμείς όχι δεν επισκεφτήκαμε την ταβέρνα, απολαύσαμε το τοπίο, την εικόνα. Έστω και από τον δρόμο. Αν και πέρασε τόσος καιρός από την επίσκεψή μας, δεν έχουμε κάτι ξεχάσει.

727

Συνεχίζοντας, ο δρόμος γίνεται όλο και πιο άγριος, πιο στενός, αποκλειστικά μέσα σε ένα ξερό τοπίο. Μπροστά μας βρήκαμε την διασταύρωση για Πόρτο Κάγιο, πήραμε  τον δρόμο για Ταίναρο, τις πορτοκαλί πινακίδες που φανερώνουν ότι πλησιάζουμε σε αρχαιολογικό χώρο. Το τελευταίο χωριό που συναντούμε είναι τα Κοκκινόγεια. λίγα σπίτια πιο πολλές οι φραγκοσυκιές από τα σπίτια. Το τελευταίο χωριό της Ηπειρωτικής Ελλάδας ή αν θέλετε και της Βαλκανικής χερσονήσου.

643

Με το τέλος του χωριού, υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα όπου οι επισκέπτες παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται το Νεκρομαντείο.

Στο ακρωτήριο Ταίναρο τοποθετούσαν οι αρχαίοι πρόγονοι τις πύλες του Άδη, όπου ο Ηρακλής κατέβαζε τον Κέρβερο στον Κάτω Κόσμο. Από εκείνο το σημείο από αυτό το πλάτωμα ξεκινάει η διαδρομή με τα πόδια για το Ακρωτήριο, τον Φάρο. Εκεί  όλους τους επισκέπτες τους καλωσορίζει το τελευταίο ζωντανό της ηπειρωτικής Ελλάδας έτσι για να μας τονίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα, την αγριότητα την μοναδικότητα και την απλότητα του τοπίου της Μάνης. Ο Γάιδαρος του χωριού, αρκετά φιλικός, υπομονετικός με τους περαστικούς, δέχεται να τον χαιδέψουν κάτω από την αφόρητη ζέστη της περιοχής.

645

Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι για τον Φάρο το Ακροταίναρο. Η διαδρομή είναι γύρω στα δυόμιση χιλιόμετρα. Υπάρχει μονοπάτι βατό, ίσως από τις πιο όμορφες εναλλακτικές  διαδρομές της Ελλάδας. Καλό θα είναι βέβαια κάποιος να κάνει αυτή τη διαδρομή το πρωί και όχι το μεσημέρι, γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει δέντρο να δεις αλλά ούτε καν θάμνος να σταθείς. Συναντάς όμως από τις ομορφότερες μικρές παραλίες της Ελλάδας με εκπληκτικά νερά. Αξίζει μια βουτιά, όχι μόνον αξίζει είναι και υποχρεωτικό κάποιες φορές όταν ο ήλιος είναι τόσο ζεστός.

652

Η απόσταση σε χρονική διάρκεια δεν είναι πάνω από 40 με 50 λεπτά. Το μονοπάτι είναι εύκολο σε κάποια σημεία περνάει δίπλα από την ιστορία του τόπου που κατοικήθηκε από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και τους ρωμαικούς. Ένα ψηφιδωτό το ονομαζόμενο »άστρο της σαγιάς»,  στέκει μόνο του μάλλον εγκατελειμμένο να καταστρέφεται και αυτό χρόνο με το χρόνο στα χορταριασμένα πλέον αρχαία ερείπια. Απλά όμως αυτή η εικόνα στο νοτιότερο τελευταίο άκρο της Ελλάδας μας δείχνει πόσο γεμάτη είναι η Ελλάδα από ιστορία, παντού ακόμη και εκεί που νομίζεις ότι είσαι μόνος ο πρώτος που πέρασε από εκεί. Και όμως αυτός ο τόπος κάποτε και μέχρι πρόσφατα ζούσε.

653

Και συνεχίσαμε την διαδρομή μας, δεν φοβηθήκαμε τον ήλιο, άλλωστε ξέραμε ότι φθάνοντας στον Φάρο θα ξεκουραζόμαστε. Ήταν πραγματικά ευχάριστα μακριά μας το γαλάζιο και μπροστά μας μια ήπια ανηφόρα και ένα μονοπάτι με κόκκινο χώμα και κοφτερές πέτρες . Η μυθολογία αναφέρει ότι η περιοχή πήρε το όνομα της από τον γιο του Δία και της Εριμήδης, Ταίναρον, ο οποίος δημιούργησε και την ομώνυμη αρχαία πόλη. Τα ερείπια αυτής της πόλης είναι διασκορπισμένα στην περιοχή και πολλά βρίσκονται καλυμμένα από την θάλασσα. Εικάζεται ότι γύρω στο 1300 π.Χ η πόλη καταστράφηκε από κάποιο μεγάλο κύμα που προκλήθηκε από ηφαίστειο που υπήρχε στην περιοχή.

655

696

Ο πέτρινος φάρος του Ταινάρου, ένα καταπληκτικό κτίσμα, σε ένα φανταστικό σημείο, που δημιουργεί μια υπέροχη αίσθηση. Μοιάζει περικυκλωμένος από τη θάλασσα.
Κατασκευάστηκε από Γάλλους το 1882,  ανακαινίστηκε το 1930, έπαυσε να λειτουργεί κατά την κατοχή και ανακαινίστηκε πάλι το 1950. Τότε εγκαταστάθηκαν στον παλαιό κλωβό νέα φωτιστικά μηχανήματα πυρακτώσεως, με εμβέλεια 15 ν. μίλια. Από το 1984 ο φάρος έπαυσε να είναι επιτηρούμενος. Από τότε εγκαταστάθηκε νέο αυτόματο φωτιστικό μηχάνημα με εμβέλεια 22 ν. μίλια, το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Εδώ είναι το  μονοπάτι πριν αντικρύσουμε, τον  Φάρο

661

Και φτάσαμε στον Φάρο……..

666

Ναι πραγματικά άξιζε τον κόπο. Αξίζει τον κόπο για όλους μας να φτάσουμε  εδώ. Είναι η αίσθηση διαφορετική. Και η απόλαυση η θέα η γαλήνη του τοπίου μοναδική. Ένας μοναδικός τόπος μια μοναδική γωνιά της χώρας μας. Κάθε ταξιδευτής κάθε ένας που ενδιαφέρεται να γνωρίσει αυτή την χώρα την γή δεν μπορεί να μην φτάσει μέχρι εδώ. Δεν είναι απλά μια γωνιά της Ελλάδας.

688

tainaron

 

Συνεχίζεται……..Στο Πόρτο Κάγιο

logo-%cf%83%cf%89%cf%83%cf%84%ce%bf

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.