Τα διόδια στην Ευρώπη ( οδηγός )

Highway A9, toll station Como Grandate, ItalyΟδηγώντας  στην Ευρώπη, είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές να μπούμε σε  δρόμους με διόδια. Τα διόδια εάν δεν  υπολογιστούν από πριν, μπορεί να ανεβάσουν το κόστος ειδικά σε ένα ταξίδι με πολλά χιλιόμετρα. Αρκετά συχνά, νομίζοντας ότι τελειώσαμε, ξαφνικά  εμφανίζεται μπροστά μας ένα κλουβάκι με μια κυρία, η οποία μας χαιρετά ευχάριστα αλλά δεν μας αφήνει να περάσουμε εάν…….δεν καταβάλουμε το αντίτιμο που πολλές φορές δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Πόσες φορές πληρώνοντας σε ένα σταθμό διοδίων δεν κάναμε τον,……σταυρό μας λέγοντας μακάρι να μη μας τύχει και άλλο σύντομα.

Σ’αυτό το άρθρο δεν θα μπούμε καθόλου στην διαδικασία να εξετάσουμε εάν αξίζει ή όχι να πληρώσουμε εκείνα τα διόδια και τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεν θα συγκρίνουμε καταστάσεις. Άλλωστε και εδώ υπάρχουν χώρες με υπερβολικά ακριβά διόδια, αλλά και άλλες χώρες που πληρώνεις κάθε λίγο και λιγάκι (αυτό που συμβαίνει βέβαια στην Ελλάδα σε κάθε 30 χιλιόμετρα και διόδια δεν το συναντήσαμε πουθενά. Το άρθρο αυτό θα το δούμε καθαρά ταξιδιωτικά, για την δικιά μας ευκολία. Θα γνωρίσουμε με λίγα λόγια τι γίνεται σε κάποιες χώρες της Ευρώπης τι θα βρούμε, τι θα πληρώσουμε περνώντας από αυτές τις χώρες.

Στο τελευταίο μας ταξίδι στο εξωτερικό, μέσα σχεδόν σε ένα μήνα διασχίσαμε πάνω από 10 χώρες με διαφορετικό καθεστώς πληρωμών. Σε άλλες χώρες αποφύγαμε εντελώς τα διόδια, (Γαλλία) σε άλλες μπαινοβγαίναμε σε τούνελ, χωρίς να πληρώνουμε ή σε κάποια πληρώναμε. Σε άλλες χώρες, πληρώναμε κάθε τόσο, όπως και στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες χώρες δεν πληρώσαμε ούτε ευρώ.

Να αναφέρουμε εδώ ότι σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη όπως στο Βέλγιο στην Ολλανδία στη Γερμανία στη Σουηδία δεν υπάρχουν καθόλου διόδια.

Σε μερικές χώρες υπάρχουν αυτόματα μηχανήματα που δέχονται κέρματα, πιστωτικές κάρτες, ότι και να είναι πάντως πάντα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας μετρητά.

Να λοιπόν και μερικές γρήγορες συμβουλές, για την χρήση των διοδίων στην Ευρώπη, χωρίς βέβαια να διεκδικούμε  το αλάθητο.

 • Αυτοκίνητα κάτω των 3,5 τόνων πληρώνουν σαν Ι.Χ.
 • Οι δρόμοι πληρωμής και οι χώροι πληρωμής είναι καλά επισημασμένοι εκ των προτέρων.
 • Καλό είναι όταν βγαίνουμε από τον αυτοκινητόδρομο να είμαστε σίγουροι για το που πηγαίνουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση λάθους αν ξαναεπιστρέψουμε να ξαναπληρώσουμε!!! το είχαμε πάθει στη Γαλλία κάποτε και πληρώσαμε 35 ευρώ χωρίς λόγο.
 • Να έχουμε μαζί μας μετρητά.
 • Μπορούμε να πληρώσουμε και με πιστωτική κάρτα και είναι απολύτως ασφαλείς τρόπος πληρωμής.
 • Σε μερικές χώρες πληρώνεις για τον χρόνο που περνάς ανάμεσα σε δυό σημεία, χρειάζεται προσοχή γιατί κάποια πολύωρη καθυστέρηση μπορεί να μας βγεί πολύ ακριβή.

vignette-3Ας δούμε την κάθε μία χώρα χωριστά. Καταρχήν όμως θα πρέπει να χωρίσουμε τις χώρες που χρησιμοποιούν Vignette. Η Βινιέτα για μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδεύεις, ο πιό άνετος και ασφαλείς, δεν σταματάς συνεχώς, την αγοράζεις τοποθετείς το αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ σου και ξενοιάζεις. (μετά βέβαια μπορούμε να το ξεκολλήσουμε……ειδικά εμείς οι Έλληνες -για μερικούς απο εμάς είναι δείγμα ότι βγήκαμε στο εξωτερικό)

Χώρες της Ευρώπης που χρησιμοποιούν το σύστημα της  Vignette είναι :

Ρουμανία Βουλγαρία Ουγγαρία Σλοβακία Τσεχία Ελβετία Σλοβενία Αυστρία

(όλες οι τιμές διοδίων που αναφέρονται παρακάτω αφορούν το έτος 2018)

Σλοβακία: To οδόστρωμα της χώρας είναι καλό, εύκολο, υπάρχουν  βινιέτες για 10 ημέρες με κόστος 10 EUR, αλλά και μηνιαίες και ετήσιες. Οι ετήσιες βινιέτες ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έως τις 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Διάρκεια μέχρι 3.5 t
10 ημέρες 10 EUR
Μηνιαία 14 EUR
Ετήσια 50 EUR

Τσεχία : Και στη Τσεχία υπάρχουν ημερήσιες,  μηνιαίες και ετήσιες βινιέτες εφόσον θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Οι αυτοκινητόδρομοί τους όμως δεν είναι και σε τόσο ικανοποιητική  κατάσταση σε μερικά σημεία του δικτύου. Για 10 ημέρες η βινιέτα κοστίζει 310 CZK ( περίπου 12,13 ευρώ )

Διάρκεια μέχρι 3.5 t
10 ημέρες 310 CZK
Μηνιαία 440 CZK
Ετήσια 1500 CZK

Ουγγαρία: Από τα καλύτερα δίκτυα με ποιότητα οδοστρώματος στην Ευρώπη, πραγματικά χαίρεσαι να οδηγείς. Στο εθνικό δίκτυο ανά 2 χιλιόμετρα υπάρχει τηλέφωνο ανάγκης και ανά 5 χιλιόμετρα πάρκινγκ με χτισμένες τουαλέτες και βρύση με πόσιμο νερό! Την βινιέτα μπορείς να την αγοράσεις στα σύνορα αλλά και στα βενζινάδικα. Υπάρχουν και εδώ βινιέτες εβδομαδιαίες με τιμή 2.975 HUF (περίπου 9,62 ευρώ) αλλά και μηνιαίες και ετήσιες.

Διάρκεια αυτοκίνητα έως 3,5 τόνους και χωρητικότητα έως και 7 ατόμων φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους ή οχήματα έως 3,5t με χωρητικότητα άνω των 7 ατόμων λεωφορεία ρυμουλκούμενα για οχήματα και λεωφορεία
Εβδομαδιαία * 2 975 HUF 5 950 HUF 13 385 HUF 2 975 HUF
Μηνιαία 4 780 HUF 9 560 HUF 21 975 HUF 4 780 HUF
Ετήσια 42 980 HUF 42 980 HUF 199 975 HUF 42 980 HUF

Ρουμανία : Στη Ρουμανία υπάρχει η εβδομαδιαία βινιέτα με κόστος 3 ευρώ η μηνιαία βινιέτα, η βινιέτα για 90 ημέρες και η βινιέτα για ένα χρόνο. Οι ετήσιες βινιέτες υπολογίζονται από την ημερομηνία αγοράς και όχι από την λήξη του έτους όπως στις άλλες χώρες. Επιπλέον στην Ρουμανία υπάρχουν και τέλη για την διέλευση γεφυρών πάνω από τον Δούναβη. Βινιέτες μπορούν να αγοραστούν στα σύνορα και  σε βενζινάδικα.

Διάρκεια αυτοκίνητο έως 3,5 τόνων φορτηγό μέχρι 3,5t μέχρι 7,5t έως 12t
1 ημέρα 4 EUR 7 EUR
7 ημέρες 3 EUR 6 EUR 20 EUR 35 EUR
30 ημέρες 7 EUR 16 EUR 52 EUR 91 EUR
90 ημέρες 13 EUR 36 EUR 120 EUR 210 EUR
12 μήνες 28 EUR 96 EUR 320 EUR 560 EUR

Ελβετία:
Στην Ελβετία η ιδιαιτερότητα είναι ότι υπάρχει μόνο ετήσια βινιέτα που κοστίζει 40 CHF (περίπου 34,2 ευρώ).

Βινιέτα μπορείς να προμηθευτείς σε βενζινάδικα ταχυδρομεία καθώς και σε συνοριακές διαβάσεις. Υπάρχουν ειδικές τιμές διοδίων μόνο σε δύο τούνελ στο Großer St. Bernhard  €27,90 και στο Munt la Schera  €42.

Αυστρία: Και  η Αυστρία.!!! Εάν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει τους αυτοκινητόδρομους θα πρέπει να προμηθευτεί βινιέτα για 10 ημέρες που κοστίζει 9 ευρώ η για 2 μήνες με κόστος 26,2 ευρώ, ενώ υπάρχει και η ετήσια με 87,3 ευρώ. Βινιέτα μπορείς να προμηθευτείς σε βενζινάδικα και σε ανταλακτήρια συναλλάγματος.

Διάρκεια Μοτοσικλέτες έως 3,5 τόνους
10 ημέρες 5.2 EUR 9.0 EUR
2 μήνες 13.1 EUR 26.2 EUR
Ετήσια 34.7 EUR 87.3 EUR

slovenie-tol-1 Σλοβενία : Η εβδομαδιαία βινιέτα στην Σλοβενία κοστίζει 15 ευρώ ενώ η μηνιαία 30 ευρώ. Δυστυχώς αν κάποιος πάει ένα ταξίδι στην Ευρώπη δεν προλαβαίνει να επιστρέψει σε μια εβδομάδα στην Σλοβενία και έτσι αναγκάζεται να πάρει την μηνιαία βινιέτα. 30 ευρώ είναι πολλά για να διασχίσεις απλώς την Σλοβενία (λιγοστά χιλιόμετρα) αν και έχουν κατασκευάσει ένα πάρα πολύ καλό αυτοκινητόδρομο. Βινιέτα μπορείς να βρείς στα σύνορα εύκολα.

Διάρκεια Μοτοσικλέτες μέχρι 3,5 t και 1,3 m στον πρώτο άξονα μέχρι 3,5 t και πάνω από 1,3 m στον πρώτο άξονα
Εβδομαδιαία 7.5 EUR 15 EUR 30 EUR
Μηνιαία 30 EUR 60 EUR
6 μήνες 30 EUR
Ετήσια 55 EUR 110 EUR 220 EUR

Βουλγαρία: Στη Βουλγαρία η βινιέτα είναι εβδομαδιαία και κοστίζει 8 ευρώ Μπορείς να την βρεις στα σύνορα εύκολα αλλά και στα βενζινάδικα. Υπάρχουν και άλλες βινιέτες μηνιαίες με 15 ευρώ και ετήσιες με 50 ευρώ. Στην Βουλγαρία πληρώνεις διόδια και κατά την είσοδο σε μερικά τούνελ και γέφυρες.

Διάρκεια έως 3,5 τόνους 12t πάνω από 12t
Ημερήσια 11 EUR 11 EUR
7 ημέρες 8 EUR 21 – 27 EUR 34 – 45 EUR
Μηνιαία 15 EUR 41 – 54 EUR 69 – 89 EUR
Ετήσια 50 EUR 413 – 537 EUR 685 – 891 EUR

Αυτές ήταν λοιπόν οι χώρες που χρησιμοποιούν βινιέτα στην Ευρώπη. ‘Ενα πάρα πολύ καλό σύστημα, απλό και ξεκούραστο για τον οδηγό.

Ας δούμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη αναλύοντας όλες τις χώρες, μία προς μία. Για την ποιό λεπτομερέστερη εικόνα σας αλλά και πληροφόρηση σας, σας παραθέτουμε στο τέλος κάθε ενότητας, τα επίσημα site των χωρών. Η μελέτη αυτών των site είναι ότι ποιο επίκαιρο μπορούμε να έχουμε από τιμές και σταθμούς, αλλά και την πολιτική τιμολόγησης του κάθε κράτους χωριστά.

A1_tolls_Maslenica Κροατία: Για να διασχίσεις την χώρα μέχρι το Zagreb σε πολύ καλό αυτοκινητόδρομο αρκετών χιλιομέτρων (τουλάχιστον 400 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι) σε ένα ατέλειωτο μονότονο δρόμο με απέραντες ευθείες!!!, θα πρέπει να πάρεις μια κάρτα από τα πρώτα διόδια μπαίνοντας στην χώρα της σκακιέρας και να την εξαργυρώσεις στο τελευταίο σταθμό διοδίων έξω από το Zagreb. Εκεί θα πληρώσεις 198 kuna η περίπου 27 ευρώ. Αλλά μετά θα συναντήσεις άλλο ένα σταθμό διοδίων , έτσι χωρίς λόγο όπου εκεί θα πρέπει να πληρώσεις 1 ή 1,5 ευρώ. Σημείωση σε όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας δέχονται ευρώ και δίνουν ρέστα σε ευρώ επίσης. Βέβαια στρογγυλοποιούν πάντα προς τα πάνω την τιμή, αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά που δεν αξίζει τον κόπο να σταματήσει κάποιος και να μετατρέψει τα ευρώ στα νομίσματά τους. Άλλωστε και καφέ σε ευρώ τον πληρώνεις.

Το μέσο κόστος ανά χιλιόμετρο στην Κροατία είναι 40 kun/100 χιλιόμετρα. Για περισσότερες πληροφορίες στην Κροάτικη υπηρεσία διοδίων  HAC.hr, αλλά και εδώ για τους αυτοκινητόδρομους της χερσονήσου  Ιστρίας (τουριστική περιοχή με θέρετρα την Rijeka ,Pula κλπ)  bina-istra.com

Γαλλία: Το σύστημα Autoroute στη Γαλλία αποτελείται κατά κύριο λόγο από διόδια, εκτός από τις μεγάλες πόλεις και σε περιοχές του Βορρά. Είναι ένα δίκτυο περίπου 11.882 χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων.
Η Γαλλία αν και πανέμορφη χώρα με τεράστια διαφορετικότητα στον φυσικό πλούτο αλλά και στον αστικό της πλούτο, μιλώντας για πανέμορφες πόλεις από τον βορά μέχρι τον μεσογειακό νότο, διαθέτει ένα τεράστιο και υπερσύγχρονο οδικό δίκτυο. Από τα ακριβότερα όμως στην Ευρώπη.

road-toll-europeΜπορείς βέβαια την Γαλλία να την ταξιδέψεις πηγαίνοντας εύκολα από δρόμους όπου δεν χρειάζεται να πληρώσει κάποιος διόδια. Αυτό μπορεί κάποιος να το κάνει εύκολα ή απλώς βάζοντας στο navigator παράκαμψη διοδίων ή χρησιμοποιώντας ένα καλό χάρτη. Το δίκτυο των δρόμων τους είναι πολύ καλό έτσι και αλλιώς.  Το κόστος των διοδίων ανά 100 χιλιόμετρα είναι περίπου στα 9 ευρώ. Στην Γαλλία εξάλλου, πληρώνεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα που χρησιμοποιείς το δίκτυο.

Το autoroutes.fr   αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών για οτιδήποτε σχετίζεται με το γαλλικό δίκτυο autoroute. Ο ιστότοπος δημοσιεύεται από την ASFA, μια επαγγελματική ένωση που απαρτίζεται από όλους τους Γάλλους διοργανωτές διοδίων.

Για το Eurotunnel  πληροφορίες στο eurotunnel.com

 

Motorway-toll-ticket-Italy Ιταλία: Και στην Ιταλία πληρώνεις σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που οδηγείς στον αυτοκινητόδρομο. Καλοί αυτοκινητόδρομοι με αρκετή κίνηση ειδικά στο βορρά, λόγω και της θέσης της χώρας στο κέντρο της Ευρώπης. Στην autostrada υπάρχουν ηλεκτρονικές πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς για το ποια βενζινάδικα υπάρχουν στην πορεία τους, σε πόσα χιλιόμετρα και για την τιμή βενζίνης που έχει το καθένα, ώστε να μπορεί ο κάθε οδηγός να επιλέξει που θα σταματήσει. Σε κάθε είσοδο στην autostrada υπάρχουν διόδια όπου παίρνεις μια βινιέτα. Σε κάθε έξοδο υπάρχουν πάλι διόδια, όπου πληρώνεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχεις διανύσει. Τα σαββατοκύριακα όμως που οι Ιταλοί εκδράμουν πραγματικά γεμίζουν τους δρόμους. Το κόστος είναι περίπου στα 5,5 ευρώ τα 100 χιλιόμετρα. Πάντως και εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις το εθνικό δίκτυο χωρίς διόδια αν και σε μερικές περιπτώσεις δεν συμφέρει.

Για περισσότερες πληροφορίες στο  AutoStrade.it

Spain Flag

Ισπανία: Οι χρεώσεις διοδίων στην Ισπανία είναι αρκετά υψηλές, αλλά υπάρχουν πολλές διπλές οδικές αρτηρίες, οι autovías, σχεδόν παράλληλες με τους αυτοκινητόδρομους διοδίων, οι οποίες είναι ελεύθερες και σχεδόν εξίσου γρήγορες.  Αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι έχουν πιο πολύ κίνηση αλλά  και περισσότερες εξόδους. Το κόστος των διοδίων στην Ισπανία είναι υψηλό περίπου 9-10 EUR / 100 Km

Και εδώ ένα site με τους αυτοκινητόδρομους της Ισπανίας and Autopistas autovías in Spain

Περισσότερες πληροφορίες στο Ισπανικό site για τα διόδιά τους Autopistas.com

Norway Flag

Νορβηγία: Υπάρχουν περίπου 200 σταθμοί διοδίων στη Νορβηγία. Είναι μια χώρα πολύ δύσκολη, με γέφυρες,  τούνελ, έτσι σταθμοί διοδίων υπάρχουν σχεδόν παντού. Υπάρχουν δύο κατηγορίες οχημάτων που πληρώνουν. Κατηγορία 1 με οχήματα κάτω των 3,5 τόνων και κατηγορία 2 με οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Κάθε δρόμος έχει δικό του τιμολογιακό καθεστώς με διαφορετικές τιμές. Συνιστάται να αποφεύγετε τους δρόμους με διόδια όταν αυτό είναι δυνατό, καθώς μπορεί να είναι πολύ ακριβό.

Περισσότερες πληροφορίες για μια καλή αναζήτηση στο  autopass.no

Υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος και autopass διαδυκτιακά χρησιμοποιώντας την παραπάνω ιστοσελίδα.

Germany Flag

Γερμανία: Όπως όλοι ξέρουμε όσο και να μην συμφωνούμε με πολλά στην Γερμανία,  δεν υπάρχουν διόδια!!! παρά μόνο για φορτηγά οχήματα πάνω από 7,5 τόνους. Το κόστος είναι σχετικό πάντα με τους δρόμους που χρησιμοποιούν και κυμαίνεται περίπου από 10 μέχρι 30 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα. Περισσότερες πληροφορίες στο  toll-collect.de

ΠολωνίαΤο μεγάλο πλεονέκτημα των αυτοκινητόδρομων στην Πολωνία είναι ότι χρεώνονται μόνο ορισμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων. Κατά την οδήγηση αυτής της σχετικά μεγάλης χώρας, συνεπώς δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικό το κόστος των διοδίων. Η χρέωση για επιλεγμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων γίνεται στις πύλες των διοδίων. Μπορεί κάποιος βέβαια να πληρώσει και σε ευρώ, αλλά και σε μερικές άλλες περιοχές που είναι πολυσύχναστες για τη διέλευση είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν και πιστωτικές κάρτες. Στην Πολωνία ο τρόπος που  χρεώνεται το όχημα  στον αυτοκινητόδρομο ποικίλει από το ποιον αυτοκινητόδρομο χρησιμοποιεί. τον Α1, Α2 , Α4 Οι  τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος του οχήματος. Οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες αυτοκινήτων και οι τιμές για τη διέλευση των τμημάτων μπορούν να βρεθούν στον παρακάτω πίνακα.

Για τιμές διοδίων αλλά και τον υπολογισμό ενός ταξιδιού συνολικά επισκεφτείτε τον κάθε δρόμο ξεχωριστά στα παρακάτω site των εταιριών:

A1,      A2,           A4,                A2/A4 2. part.

Σερβία:  Την Σερβία για να την διασχίσουμε από τα σύνορα της F.Y.R.O.M μέχρι τα σύνορά της με την Κροατία και την Ουγγαρία είναι περίπου 650 χιλιόμετρα. Ο δρόμος είναι καλός ειδικά τώρα που έχει προχωρήσει ο αυτοκινητόδρομός τους από τα Σκόπια έως την κλεισούρα. Το μόνο σχετικά δύσκολο κομμάτι είναι μέσα στην κλεισούρα περίπου 70 χιλιόμετρα. Κάτι σαν τα δικά μας Τέμπη

Από το Nis και  μετά σε κάθε 50 με 40 χιλιόμετρα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού με βενζινάδικα μεγάλα.

. Στη Σερβία, επειδή και αυτή είναι μεγάλη χώρα σίγουρα μας ενδιαφέρει σε ποια τμήματα της εθνικής οδού πληρώνουμε διόδια. . Η διέλευση της Σερβίας έχει  σχετικά λογικά τέλη διοδίων, που αντιστοιχούν στις μέσες τιμές των 5 – 6 ανά 100 χλμ. Υπάρχουν σταθμοί διοδίων που πληρώνεις το αντίτιμο, αλλά και σταθμοί που παίρνεις βινιέτα και πληρώνεις το αντίτιμο όταν βγεις σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που ταξίδεψες.  Η πληρωμή σε ευρώ είναι εφικτή αλλά και τα ρέστα πάλι σε ευρώ. Σίγουρα στην Σερβία δεν συμφέρει να πάει κάποιος από παραδρόμους για να αποφύγει τα διόδια.

Περισσότερες πληροφορίες στο : putevi-srbije.rs

Ηνωμένο Βασίλειο : Στην Αγγλία χρεώνονται όχι μόνο μερικά τμήματα των δρόμων ταχείας κυκλοφορίας και των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και το πέρασμα επιλεγμένων γεφυρών και τούνελ, όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και σε άλλα μέρη της Αγγλίας.

Κόστος διοδίων για τούνελ και γέφυρες κυμαίνεται από £0.5 – £2

 • Πληροφορίες για τον αυτοκινητόδρομο M6 m6toll.co.uk
 • Πληροφορίες για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λονδίνο tfl.gov.uk
 • Πληροφορίες για το  Eurotunnel eurotunnel.com

D011_rtΠορτογαλία: Εκτός από τους αυτοκινητόδρομους, μπορείτε να συναντήστε στην Πορτογαλία ένα τέλος για τη διέλευση των γεφυρών όπου το τέλος καταβάλλεται σε μετρητά. Eίναι μια γέφυρα-Vasco Da Gama, όπου το τέλος είναι € 2,75 και το Ponte de 25 Abril όπου το πέρασμα αποτιμάται σε € 1,75.

Το κόστος της χρήσης των διοδίων στην Πορτογαλία είναι περίπου 6 – 9 EUR / 100 Km. Η πληρωμή γίνεται στους σταθμούς διοδίων.

Περισσότερες πληροφορίες : portugaltolls.com, viaverde.pt 

Και για τις γέφυρες: Vasco da Gama και  Ponte 25 de Abril

Ελλάδα: Για την Ελλάδα τα επίσημα site των εταιριών που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους είναι : Aegean, Attiki, Egnatia, Moreas, Nea, Olympia

Τουρκία: Διόδια στην Τουρκία πληρώνουμε στους σταθμούς διοδίων επάνω στους αυτοκινητόδρομους. Οι αυτοκινητόδρομοι είναι με πράσινο χρώμα. Στην Τουρκία, μπορείτε να βρείτε  δύο κύριους αυτοκινητόδρομους διοδίων. Οι πρώτος είναι μεταξύ των πόλεων Ανδριανούπολη, Κωνσταντινούπολη και της Άγκυρας. Ο δεύτερος αυτοκινητόδρομος με διόδια βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Adana, Iskenderun, Osmaniye, Gaziantep και Sanliurfa. Εάν κάποιος ταξιδεύει από Ελλάδα από τους Κήπους του Έβρου δεν χρειάζεται να εισέλθει στον αυτοκινητόδρομο. Ακολουθεί απλά τις μπλε πινακίδες με κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη. Είναι ένας πολύ καλός δρόμος

 • Ένας χάρτης με τους αυτοκινητόδρομους των διοδίων kgm.gov.tr
 • Επίσημη ενημέρωση για τα διόδια kgm.gov.tr

$_72F.Y.R.O.M : Για να διασχίσει κάποιος τα Σκόπια δεν είναι πάνω από 200 χιλιόμετρα. Οι σταθμοί διοδίων ήταν δύο και μόλις πέρυσι κατασκευάστηκε  άλλος ένας. Το συνολικό κόστος διέλευσης της χώρας δεν είναι πάνω από 5 ευρώ

Διαδρομή μοτοσυκλέτα/αυτοκίνητο van / όχημα με περισσότερους από 2 άξονες και ύψος μέχρι 1,3 m πάνω από τον πρώτο άξονα
Kumanovo – Miladinovci 60 MKD (0,97 ευρώ) 80 MKD (1,30 ευρώ)
Skopje – Petrovec 40 MKD 50 MKD
Petrovec – Veles 80 MKD 120 MKD
Vels – Gradsko 60 MKD 100 MKD
Skopje – Miladinovci 40 MKD 60 MKD
Tetovo – Gostivar 30 MKD 40 MKD
Tetovo – Skopje 40 MKD 60 MKD
Υπάρχουν αρκετά sites ευρωπαικά που μπορούν να μας βοηθήσουν στην αναζήτηση πληροφοριών για τα διόδια στην Ευρώπη. Άν κάποιος θέλει μια πιό λεπτομερή ενημέρωση και ακόμη περισσότερες πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παρακάτω sites

Εδώ μερικά:

http://www.dalnicni-znamky.com/en/

http://www.tolltickets.com/

AA – European tolls

Pay your tolls with the AS24 Eurotrafic card in 16 European countries

Ανακεφαλαιώνοντας!!!!

Χώρες με διόδια

 • Λευκορωσία – Βοσνία και Χερζεγοβίνη – Κροατία – Γαλλία – Γερμανία (12t) – Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα – Ιρλανδία – Ιταλία – Νορβηγία –  F.Y.R.O.M. – Πολωνία –Πορτογαλία – Σερβία – Ισπανία – Τουρκία

Vignette

 • Αυστρία – Βουλγαρία – Τσεχία – Ουγγαρία – Μολδαβία – Ρουμανία – Σλοβακία – Σλοβενία – Ελβετία

Χώρες χωρίς διόδια

 • Ανδόρα – Εσθονία – Φιλανδία – Ισλανδία – Κόσοβο – Κύπρος – Λιχτενστάιν – Λουξεμβούργο – Μάλτα – Μονακό – Σαν Μαρίνο – Ουκρανία

Χώρες με διόδια μόνο σε μερικές γέφυρες και τούνελ

 • Αλβανία – Βέλγιο– Δανία – Λιθουανία ( για οχήματα άνω των 3,5 τόνων) – Λετονία ( για οχήματα άνω των 3,5 τόνων)) – Μαυροβούνιο – Ολλανδία – Σουηδία

hellascamper

cropped-logo-cf83cf89cf83cf84cebf3.jpg

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τα διόδια στην Ευρώπη ( οδηγός )

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.