Στις Πελάδες της Τουρλίδας Μεσολογγίου

Πέρυσι κάποια στιγμή, πριν να μπεί η Άνοιξη αποφασίσαμε να κατεβούμε από τα Γιάννενα για την Πάτρα. Παλαιότερα ήταν ένας δρόμος που ήταν από τους δύσκολους στην χώρα μας. Αφορμή για το ταξίδι αυτό ήταν το ότι η Ιονία Οδός τέθηκε σε λειτουργία. Εκείνη την εποχή είχαν παραδοθεί αρκετά κομμάτια του δρόμου και ευτυχώς λόγω του ότι ήταν οι πρώτες ημέρες των εγκαινίων δεν υπήρχαν διόδια.

Σκοπός του ταξιδιού μας ήταν η Πάτρα, αλλά όπως εδώ και καιρό κάνουμε, επίσης σκοπός των ταξιδιών μας είναι και όλοι οι ενδιάμεσοι σταθμοί. Ποτέ δεν λέμε όχι στο καινούριο και σαυτό που μας αρέσει περισσότερο, στην περιήγηση. Μας αρέσουν τα σημεία που δεν έχουμε ποτέ επισκεφθεί, αλλά και αυτά που επισκεφθήκαμε στο παρελθόν, που μας άρεσαν και πάντα έστω και για λίγο επιστρέφαμε. Η ελαχιστότερη επιστροφή για μας βέβαια σημαίνει μια διανυκτέρευση τουλάχιστον, κάποιον χρόνο τέλος πάντων που θα μας ξαναθύμιζε τα παλιά ή  θα μας έδειχνε καινούριες εικόνες και αισθήσεις. Ειλικρινά η Ελλάδα είναι ένας τόπος τόσο παράξενος που εκεί που δεν το περιμένεις, συναντάς απλά την ομορφιά. Δεν αρκεί όμως μια φορά μια επίσκεψη, είναι όλα τόσο απλά, τα όμορφα στην χώρα μας που απλά επιστρέφεις για να τα ξαναδείς να τα νοιώσεις.

Κατεβαίνοντας από τα Ιωάννινα την Ιονία Οδό μετά από κάποια χιλιόμετρα και πριν την Πάτρα είναι η έξοδος για Μεσολλόγι. Δεν θα χάναμε την ευκαιρία να πάμε στην λιμνοθάλασσα του Μεσολλογίου. Όλο το πλήρωμα είχε έτσι μια διάθεση εξερεύνησης. Γνωρίζαμε για την διαφορετικότητα μοναδικότητα του τοπίου, αλλά άλλο να το διαβάζεις και άλλο να τα βλέπεις.

Ένας δρόμος τριών περίπου χιλιομέτρων ενώνει το Μεσολλόγι με την Τουρλίδα.

DSCN7868

 Η αλήθεια είναι ότι ευχαριστηθήκαμε αυτή τη διαδρομή. Δεξιά και αριστερά μας η λιμνοθάλασσα με τις πανέμορφες βαρκούλες ή αλλιώς «γάιτα» . Πράγματι κάθε λίμνη έχει τον δικό της τύπο βάρκας ή κατασκευή της γάιτας έρχεται από πολύ παλιά και είναι όλες οι βάρκες των λιμνών μας προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Η στάθμη του νερού είναι στο μισό με ένα μέτρο και σε λίγα σημεία φθάνει τα 5 με 6 μέτρα. Δεξιά υπάρχει πεζόδρομος και μπορεί κάποιος εύκολα και ήσυχα να περπατήσει απέναντι. Η λιμνοθάλασσα λέγεται και θάλασσα του Κωστή Παλαμά γιατί εκεί έζησε κάποια χρόνια της ζωής του. Τη χαρακτήρισε θάλασσα ¨»ήρεμη, ρηχή και μεγάλη».

DSCN7870

DSCN7875

Η Τουρλίδα βρίσκεται στο νότιο μέρος της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, στον Πατραϊκό Κόλπο. Την ονομασία της έλαβε από ένα είδος θαλασσινών πουλιών της περιοχής, τις «τουρλίδες». Αρχικά, μέχρι το 1885, η Τουρλίδα ήταν νησί, και το σημείο, όπου άραζαν τα καράβια, δεδομένου ότι από το σημείο αυτό και προς την πόλη τα νερά γίνονταν πολύ ρηχά. Μεταγενέστερα, η Τουρλίδα ενώθηκε με την πόλη του Μεσολογγίου, με μια στενή λωρίδα γης. Δεν το κρύβουμε, η έκπληξή μας ήταν μεγάλη αντικρίζοντας αυτές τις ξύλινες ξαλύβες μέσα στην θάλασσα. Δεν ξέρω με τι θυμίζει. Με τίποτα μάλλον. Είναι κάτι μοναδικό αυτός ο τρόπος κατασκευής και διαβίωσης. Τις πελάδες όπως λέγονται αυτά τα σπίτια, τα χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για να αποθηκεύουν τα εργαλεία τους και να μένουν εκεί τον χειμώνα. Σε μια τέτοια πελάδα λέγεται ότι έμεινε και ο Κωστής Παλαμάς.

DSCN7857

DSCN7820

DSCN7816

Λίγο πιό κάτω και στο τέλος του δρόμου είναι ένα εστιατόριο που διαθέτει τεράστιο parking εκεί σταθμεύσαμε. Τις συντεταγμένες και το σημείο μπορείτε να τις βρείτε  ΕΔΩ

Από αυτό το σημείο είχαμε πανοραμική απόψη σχεδόν της Τουρλίδας. Εκεί δίπλα μας υπάρχει ξύλινος μώλος που δένουν τις βάρκες τους οι ντόπιοι και οι ψαράδες τις περιοχής.  Δεμ ξέρω τι είναι ακριβώς αυτό που σε εντιπωσιάζει στην εικόνα που βλέπεις, αλλά σίγουρα είναι κάτι που δεν το βλέπεις συχνά στην Ελλάδα. Απέναντί μας ο Πατραικός κόλπος και μια μεγάλη περιοχή με καλοκαιρινό μπάρ. Εκεί κοντά και η πλαζ του Μεσολλογίου. Δεν λείπουν βέβαια και οι  φίλοι μας. Πάντα βρίσκουν τα καλύτερα σημεία για να σταθμεύσουν. Εδώ ένας Άγγλος που άραξε……ξεκούμπωσε

DSCN7786

Τοποθετηθήκαμε στο parking και με διάθεση αρχίσαμε την περιήγησή μας στην περιοχή. Οι πελάδες είναι πασαλόπηκτα οικήματα, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο γιατί δεν έχουν αναδειχθεί γενικώς στην περιοχή. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λιμνοθάλασσας, ένα με το φυσικό τοπίο, και την ιδιαιτερότητα  της περιοχής.

DSCN7777-001

Την εποχή που πήγαμε δεν ήταν καμμία πελάδα κατοικημένη έτσι ώστε να βλέπαμε την περιοχή ζωντανή με τους ανθρώπους της. Παρόλα αυτά μας δόθηκε η δυνατότητα να παρατηρήσουμε καλύτερα το τοπίο. Κάθε ένα απο αυτά τα σπιτάκια έχει γύρω του μεγάλη βεράντα, ωραία ναυτικά χρώματα και ξύλινη διακόσμηση. Όλα τα σπιτάκια είναι ξύλινα με καταφανέστατη την ανθρώπινη δουλειά και προσθήκη πάνω τους. Πανέμορφοι είναι οι εξώστες των σπιτιών μέσα στη λίμνη, που στηρίζονται με πασάλους. Πραγματικά θα θέλαμε το καλοκαιράκι να δούμε την περιοχή.

DSCN7793

DSCN7791

Στα περισσότερα σπίτια οι ιδιοκτήτες τους έχουν δημιουργήσει  και διαμορφώσει κήπους. Παντού υπήρχαν λάστιχα όπου κυκλοφορούσε το νερό μέσα στα οικόπεδα, αλλά και ξύλινοι διάδρομοι από την μία πελάδα στην άλλη, προφανώς γιατί εκεί τα νερά κάποτε θα ήταν ψηλότερα. Τι να πούμε, χαρήκαμε πραγματικά την περιοχή, μας άρεσε που βρήκαμε κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο σε μια από τις ίσως καλύτερες ατμοσφαιρικά περιοχές τις χώρας μας. Ίσως αυτός ο επίγειος πλούτος της περιοχής να πρέπει να μένει μόνο για τους ντόπιους και κάποιους περαστικούς, για να κρατήσει για πάντα αυτή την ατμόσφαιρα την μοναδικότητα. Οι πελάδες είναι ένα απο τα σημεία του τόπου που ζούμε με χαρακτήρα. Είναι ένα ζωντανό πολιτισμικό στοιχείο και της περιοχής αλλά και των ανθρώπων που βιώνουν σαυτό τον οικισμό. Είναι ένα κομμάτι της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου

DSCN7862

 

 

hellascamper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.