Μετέωρα

Μετέωρα ένας τόπος μοναδικός. Με αυτοκινούμενο στα Μετέωρα; γιατί όχι, μια περιοχή στην καρδιά της Ελλάδας με υπέροχες εικόνες. Ας  ξεκινήσουμε την μικρή μας περιήγηση με κάτι καινούριο, άγνωστο και εντυπωσιακό που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Το Σπήλαιο Θεόπετρας, ένας αρχαιολογικός χώρος, 3 χιλιόμετρα πριν τα Μετέωρα δίπλα στην Καλαμπάκα στον οποίο βρίσκονται αποδείξεις πως κατοικούνταν από ανθρώπους για πάνω από 130.000 χρόνια. Η μετάβαση από τον Νεάντερταλ προς τον Homo sapiens ενδείκνυται στο έδαφος και στην αξιοσημείωτη κατασκευή που βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου: ένας τοίχος ο οποίος υπολογίζεται πως κατασκευάστηκε πριν από 23.000 χρόνια. Αποτελεί ένα αξιοθέατο – φαινόμενο που εάν βρίσκονταν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο θα ήταν αρκετό για αμέτρητες επισκέψεις.

DSCN2781
Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι εικόνες

Μετέωρα, η πρόσβαση είναι εύκολη, ένας δρόμος άνετος, εύκολος, σε ανεβάζει επάνω στα μοναστήρια όπου μπορεί κάποιος να σταματήσει αρκετές φορές για υπέροχες φωτογραφίες. Ποια είναι η καλύτερη εποχή για ανέβει κάποιος επάνω; όλες, σίγουρα η κάθε μία έχει την ομορφιά της. Εμάς μας αρέσει την άνοιξη, και ειδικά συννεφιασμένη μέρα, έτσι ο ουρανός σου φαίνεται ότι έρχεται πιο κοντά στις μονές. Δημιουργεί έτσι μια μοναδική ατμόσφαιρα.

20180401_184230
Δεν ξέρεις τι να θαυμάσεις, τον ουρανό τη γή.

Λίγα λόγια την ιστορία του τόπου:

Τον 14ο αιώνα, ο μεγάλος μοναχός Αθανάσιος Κοινοβίτης έφερε μια ομάδα αφοσιωμένων οπαδών του από το Άγιο Όρος στα Μετέωρα αναζητώντας μια ομάδα ασκητών ερημιτών που είχαν αναπτύξει θρησκευτικό οχυρό στην περιοχή.

Γοητευμένος από τις αναρριχητικές ικανότητες των ερημιτών που τους επέτρεψαν να ζήσουν στις σπηλιές, είδε την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μοναστηριού όπου οι ακόλουθοί του θα μπορούσαν να διαλογίζονται και να αφοσιώνονται στην πίστη τους.

Έτσι, οι νέοι επισκέπτες κατέκτησαν τα γύρω βουνά και ανέλαβαν να δημιουργήσουν το δικό τους ιερό καταφύγιο. Τότε, από το 1356 έως το 1372, γεννήθηκε το πρώτο Μεγάλο Μετέωρο.

20180401_183021
Η πρόσβαση είναι εύκολη με οποιοδήποτε μέσο και αν επιλέξουμε

Όπως γνωρίζουμε, μετέωρο είναι αυτό που αιωρείται πάνω από το έδαφος. Επομένως, επειδή όλα τα μοναστήρια βρίσκονταν στις άκρες των βράχων, ολόκληρη η περιοχή πήρε αυτή την ονομασία. Χρόνια αργότερα, όταν οι Τούρκοι προσχώρησαν στη βόρεια Ελλάδα, περισσότεροι μοναχοί διέφυγαν, ανεβαίνοντας τα βουνά για ασφάλεια.

Με το πέρασμα του καιρού, χτίστηκαν 24 μοναστήρια. Σχοινιά, τροχαλίες, καλάθια και σκαλοπάτια δημιουργήθηκαν για την ανύψωση των προσκυνητών και των προμηθειών στα μοναστήρια και κατασκευάστηκαν σε περιόδους κινδύνου για την άρνηση πρόσβασης σε όποιον απειλούσε. Η μέθοδος αυτή δούλεψε και οι ορθόδοξοι μοναχοί επιβίωσαν.

Σήμερα, έχουν απομείνει έξι μοναστήρια, από το 1988 συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

DSCN2778
Πάνω στο βράχο

Η πρόσβαση στους βράχους των Μετεώρων είναι πολύ εύκολη με οποιοδήποτε μέσο διαθέτουμε. Με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο μπορούμε να κινηθούμε σε όλα τα μοναστήρια. Στα Μετέωρα υπήρχαν 24 μοναστήρια, αλλά σήμερα λειτουργούν τα 6, ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα.

Η ατμόσφαιρα όμως όλης της περιοχής, αυτό που αποκομίζει ο επισκέπτης είναι κάτι το μοναδικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Μετέωρα είναι τοποθεσία παγκοσμίου φήμης και έχει επισκέπτες όλο το χρόνο. Ο τουρισμός εδώ δεν είναι μόνο θρησκευτικός αλλά και φυσιολατρικός και ορειβατικός και περιπατητικός.

DSCN2766
Στο μπαλκόνι

Ο συνδυασμός όμως μιας επίσκεψης στα Μετέωρα με την ευρύτερη περιοχή είναι απαραίτητος. Ειδικά όταν το μέσο της μεταφοράς είναι ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Οι αποστάσεις για μια επίσκεψη στην Λίμνη Πλαστήρα, στην ευρύτερη περιοχή του Περτουλίου είναι πολύ μικρές.

Με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στα Μετέωρα; Είναι ότι καλύτερο. Αυτοί εδώ οι φίλοι μας απολαμβάνουν το σούρουπο την ησυχία των βράχων και τη θεα των μοναστηριών.

20180401_190131-001
Στην καρδιά των Μετεώρων. Ίσως να είναι το μεγαλύτερο πλάτωμα όπου Αυτοκινούμενα τροχόσπιτα άνετα μπορούν να σταθμεύσουν

Για την διαμονή μας στην περιοχή των Μετεώρων εύκολα μπορούμε να σταματήσουμε κάπου κάτω στην πόλη της Καλαμπάκας, αλλά και αν επιζητούμε κάτι πιο οργανωμένο Camper stop ΑΡΣΕΝΙΣ Μετέωρα Μια μικρή πανσιόν όπως ανεβαίνουμε από Καλαμπάκα για τα Μετέωρα περίπου  ένα χιλιόμετρο πιο επάνω.

DSCN2792

20180401_190619
Ο ήλιος έτοιμος  να κρυφτεί στην Πίνδο

Είναι χρήσιμο πιστεύουμε ο επισκέπτης από πριν, να γνωρίζει τις ώρες λειτουργίας των Μοναστηριών για να προγραμματίσει την επίσκεψή του, γιαυτό ψάξαμε και βρήκαμε:

Ώρες λειτουργίας το Καλοκαίρι (01/04 – 31/10)

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου 09:00-17:00
Κλειστό: Τρίτη
Ιερά Μονή Βαρλαάμ 09:00-16:00
Κλειστό: Παρασκευή
Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου 09:00-13:30 & 15:30-17:30
Κλειστό: Δευτέρα
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος 09:00-17:00
Κλειστό: Πέμπτη
Ιερά Μονή Ρουσάνου 09:00-18:00
Κλειστό: Τετάρτη
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά 09:00-15:30
Κλειστό: Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας το Χειμώνα (01/11 – 31/03)

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου 09:00-16:00
Κλειστό: Τρίτη & Τετάρτη
Ιερά Μονή Βαρλαάμ 09:00-16:00
Κλειστό: Πέμπτη & Παρασκευή
Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου 09:30-13:00 & 15:00-17:00
Κλειστό: Δευτέρα
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος 10:00-16:00
Κλειστό: Τετάρτη & Πέμπτη
Ιερά Μονή Ρουσάνου 09:00-14:00
Κλειστό: Τετάρτη
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά 09:00-14:00
Κλειστό: Παρασκευή

 

hellascamper

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.