Ταξίδι στο Τιρόλο (2ο Μέρος)

Και »τραβήξαμε» δεξιά, ήταν Ιταλία ; Αυστρία; όχι ήταν το Τιρόλο αλλά βρισκόμαστε μέσα στην Ιταλία κάτω από την οροσειρά των Δολομιτών. Το ταξίδι δε σταματά, συνεχίζεται, συνεχίζεται μέσα σε απίστευτο τοπίο, η χαρά της οδήγησης. Τα μάτια όλων μας γυρνούσαν αριστερά, δεξιά, κοιτούσαμε, χαζεύαμε την καθαρότητα και την απλότητα του όλου χώρου. Ο καιρός όσο πηγαίναμε γινόταν όλο και πιο βροχερός αλλά αυτό δε μας ενδιέφερε, ίσα ίσα ήταν ότι έπρεπε. Ταίριαζε απόλυτα με αυτό που βλέπαμε. Βουνά, λίμνες, απέραντα λιβάδια, ποταμοί.

20170709_161854
Τα σύννεφα μαζεύονταν απειλητικά

Είμαστε ακόμη Ιταλία, υπήρχε κίνηση στο δρόμο όχι όμως υπερβολική πάντως περισσότερη από εκείνη στην Αυστρία. Κάπου κάποια στιγμή του ταξιδιού βγήκαμε από το δρόμο μας για να κατέβουμε σε μια λιμνούλα πολύ όμορφη όπως φάνταζε από πάνω, αλλά η βροχή ήταν τόσο δυνατή που μας αποθάρρυνε. Είχαμε ήδη κουραστεί το ταξίδι ήταν μεγάλο, ήταν αρκετά τα χιλιόμετρα, ας μην ξεχνάμε το πέρασμά μας μέσα από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Δεν θα αργούσαμε να φτάσουμε στο προορισμό μας για την πρώτη μας βραδιά στο Τιρόλο. Vipiteno.

20170709_162121
Φυσικά περάσματα μέσα στις Άλπεις
20170709_163336
Φάρμες δίπλα σε λίμνες  κάτω από τις οροσειρές.

Η Αλπική πόλη Vipiteno είναι η βορειότερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας. Στα Γερμανικά ονομάζεται Sterzing ιδρύθηκε τον Μεσαίωνα και έχει διατηρήσει μια ρομαντική και καλλιτεχνική γοητεία.  Σήμερα η μικρή αλπική πόλη, η οποία κάποτε χρησίμευε ως παραθεριστικό καταφύγιο για τους βασιλιάδες και τους αυτοκράτορες, είναι ένα  κόσμημα πλούσιο σε παλαιά τέχνη,  καθώς και σε κομψές μπουτίκ.

Φτάνοντας στην πόλη παρατηρήσαμε ότι στο parking του Super Μarket που ήταν στην είσοδο της πόλης ήταν αραγμένα κάποια αυτοκινούμενα. Σταματήσαμε και εμείς, ήταν τελικά ένα αρκετά καλό μέρος ήσυχο, καθαρό όπου παρέα με άλλους πέντε έξη τελικά διανυκτερεύσαμε. Προμηθευτήκαμε τα απαραίτητα από το market, κολατσίσαμε λιγάκι και αμέσως κατεβήκαμε για να ανακαλύψουμε το Vipiteno.

20170710_104346-001
Το parking του Super market όπου χρησιμοποιείτε και ως camperstop

Λένε ότι το Vipiteno  είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ιταλίας, ίσως, ήταν πολύ όμορφο, περισσότερο Αυστριακό βέβαια παρά Ιταλικό.

Στον κεντρικό δρόμο της πόλης, που ονομάζεται Via Citta Nuova, θαυμάζεις  έναν μεγάλο αριθμό μεγαλοπρεπών κατοικιών αναγεννησιακής περιόδου . Πολλές  από αυτές τις κατοικίες έχουν ελκυστικές λεπτομέρειες της περιόδου που κτίστηκαν. Η απουσία του οτιδήποτε πιο «σύγχρονο» δημιουργεί τη γοητεία αυτού του δρόμου.

20170709_193922
Torre de Citta, ο ψηλός λεπτός πύργος με το ηλιακό ρολόι, κυριαρχεί.
20170709_200027
Η γραφικότητα και ο πλούτος της αναγγενησιακής περιόδου
20170709_194214
Το κέντρο του δρόμου Via Citta Nuova με μικρά καφέ και μια μικρή πλατεία

Αν επισκεφθείτε το Vipiteno την άνοιξη, θα απολαύσετε τις κατοικίες της  πόλης γεμάτες γεράνια.  Αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου ο δρόμος είναι φανταστικός με σπίτια ζωγραφισμένα στις προσόψεις αλλά και με πάρα πολύ ωραία ανακαινισμένα έντονα χρώματα. Καφετέριες υπάρχουν παντού για ένα καφέ ή μια μπύρα. Αλλά και ένα ποτήρι κρασί. Εμείς πήγαμε δυστυχώς λίγο πιο αργά να καθίσουμε, όπως κάνουμε στην Ελλάδα για ένα ποτήρι κρασί, αλλά δυστυχώς είμαστε εκτός ωραρίου, κλείνανε!!! με τις κότες.

Ο ψηλός λεπτός πύργος με το ηλιακό ρολόι  κυριαρχεί. Βρίσκεται πάνω από το ένα άκρο του δρόμου και ονομάζεται Torre de Citta. Εν μέρει αυτός ο πύργος είναι μια ανακατασκευή του 19ου αιώνα του αρχικού πύργου του 15ου αιώνα, είχε υποστεί αρκετές ζημιές μετά από πυρκαγιά το 1867. Ο αρχικός πύργος λέγεται ότι είχε μια σφαίρα στην κορυφή αντί του σημερινού σχεδίου στέγης.

20170709_193359
Προσοχή στον επισκέπτη μετά τις 8 το απόγευμα, τα καφέ κλείνουν
20170709_195506
Δεν έχει αλλάξει κάτι

Το άλλο άκρο του δρόμου έχει θέα που βλέπει στα βουνά του Τιρόλο.

Το Vipiteno είναι μια περιοχή αλλά και μια μικρή πόλη με ιστορία. Η εκκλησία στην κεντρική πλατεία της πόλης, χρονολογείται από τα τέλη του 14ου αιώνα και περιέχει μερικές πρωτότυπες τοιχογραφίες. Το Δημαρχείο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Απολαύσαμε τη διαμονή μας στο Vipiteno, δεν το γνωρίζαμε τυχαία βρέθηκε μπροστά μας. Αυτό είναι το υπέροχο στα οδικά ταξίδια, συναντάς τοπία, μέρη που αλλιώς δε θα είχες βρεί, γνωρίσει. Αυτό κάνει το ταξίδι συναρπαστικό, συνεχώς γνωρίζεις νέους τρόπους ζωής, σε διαφορετικό κάθε φορά περιβάλλον. Το ταξίδι όμως συνεχίζεται  στο Τιρόλο, είμαστε κοντά στα Αυστριακά σύνορα δε θα ήταν πάνω από 30χιλιόμετρα το Brennero Brennen στα Αυστριακά.

20170710_122338
Στη λευκή ζώνη Αυστρίας Ιταλίας

Το Brenner Pass στα γερμανικά Brennerpass και στα ιταλικά: Passo del Brennero είναι ένα ορεινό πέρασμα μέσα από τις Άλπεις που αποτελεί το σύνορο μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας. Είναι ένα από τα κυριότερα περάσματα της ανατολικής περιοχής των Άλπεων και έχει το χαμηλότερο υψόμετρο ανάμεσα στα αλπικά περάσματα της περιοχής.

Στο κεντρικό τμήμα του Brenner Pass περνάει ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Bolzen/Bolzano στο νότο και το Innsbruck στα βόρεια. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με τεράστιο parking όπου αρκετός κόσμος περνάει την ώρα του ψωνίζοντας και πίνοντας καφέ. Βέβαια όλος αυτός ο χαμός γίνεται στην πλευρά της Ιταλίας. Πάρα πολλά καταστήματα με ρούχα σε πολύ φθηνές τιμές.

20170710_122323

Μετά από μια ευχάριστη διακοπή στο ταξίδι μας εκεί στα σύνορα της Αυστρίας και της Ιταλίας συνεχίσαμε, ανεβαίναμε βαθιά στις Άλπεις, το Innsbruck πλέον δεν ήταν μακριά.  Ο τελευταίος μας σταθμός. Το τοπίο συνεχίζει να είναι εκπληκτικό. Κάποιες φορές μοναδικό. Σταματούσαμε στο δρόμο όπου μπορούσαμε, για να απολαύσουμε τις ιδιαίτερες αυτές εικόνες.

20170710_124008
Brenner Pass
20170710_125610
Οι ζωγραφιές συνεχίζονται

Τιρόλο, μια περιοχή κυριολεκτικά στην καρδιά της Ευρώπης που ακόμη εδώ και ένα χρόνο  μιλάμε για αυτή. Μια αποθέωση της ομορφιάς και του πράσινου. Ένα δύσκολο μέρος αλλά τόσο τέλεια οργανωμένο που για μας τους »μεσογειακούς» φαντάζει ιδανικό. Απλότητα, η φύση στο μεγαλείο της, ιστορία, παρελθόν, αρχοντιά.

Αξίζει πραγματικά και δεν είναι μακριά μας.

20170711_105654

 

hellascamper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.