Οδοιπορικό στην Αλσατία (1ο Μέρος)

Το ταξίδι μας στην Αλσατία άρχισε από το Στρασβούργο. Δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε με τίποτα αυτή την πόλη. Η είσοδος μας στη Γαλλία και έτσι και στην Αλσατία έγινε μέσω της Γερμανικής πόλης Kehl , όπου διασχίζοντας την γέφυρα πάνω από τον Ρήνο που αποτελεί το φυσικό σύνορο των δύο χωρών μπήκαμε στη Γαλλία αλλά και αμέσως στο Στρασβούργο. Φθάνοντας στην πόλη Kehl νομίζεις ότι βρίσκεσαι ήδη στο Στρασβούργο. Αυτές οι δύο πόλεις είναι σα να είναι ενωμένες. Βέβαια τελωνείο ή κάποιος παλαιότερος εγκατελειμμένος μεθοριακός σταθμός δεν υπάρχουν για να καταλαβαίνεις ότι αλλάζεις σύνορα χωρών. Μόνο πινακίδες υπάρχουν που σε υποδέχονται στην απέναντι χώρα.

To Στρασβούργο είναι η πρωτεύουσα της Αλσατίας αλλά και η έδρα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου εμείς βέβαια δεν πήγαμε να δούμε το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Το Στρασβούργο είναι πανέμορφο και γραφικό, η ατμόσφαιρα των καναλιών και των ποταμών στο ιστορικό του κέντρο σε ενθουσιάζει.

Μπαίνοντας στην πόλη ψάχναμε το μέρος που θα σταθμεύαμε, αλλά λόγω κάποιων τεχνικών έργων το gps μας έβγαζε υποχρεωτική πορεία μέσα από το ιστορικό κέντρο. Δεν το θέλαμε γιατί δε γνωρίζαμε την πόλη και δεν ξέραμε αν θα ήταν εύκολο να την διασχίσουμε με τον όγκο του αυτοκινήτου μας.  Η πόλη όμως μας εντυπωσίαζε………

20170715_123507
Αυτή η πόλη έχει στύλ

Τελικά σταθμεύσαμε σε ένα σημείο ακριβώς δίπλα στο ιστορικό κέντρο απέναντι από ένα μεγάλο κανάλι. Η στάθμευση ήταν με πληρωμή και μια κυρία μας βοήθησε ευγενικά με δική της πρωτοβουλία, ειδικά όταν είδε ότι είμαστε από την Ελλάδα, για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούσαμε τα αυτόματα μηχανήματα πληρωμής.

Αμέσως  ξεχυθήκαμε στην πόλη, θα κάναμε την βόλτα μας και το βραδάκι θα πηγαίναμε στο σημείο που βρήκαμε ως camperstop.

Ο καιρός ήταν αρκετά πιο ζεστός από την Γερμανία, αλλά συννεφιασμένος με την βροχή να είναι απειλητικά συνέχεια από πάνω μας, Ήταν Ιούλιος μήνας και ένα μπουφάν λεπτό ήταν ότι έπρεπε.

Όλοι οι δρόμοι λόγω της μεγάλης κίνησης και ροής του κόσμου, θες δεν θες σε βγάζουν στην κεντρική πλατεία (Place Kleber). Είναι η μεγαλύτερη πλατεία στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης, μια περιοχή που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1988.

20170715_131207
Στο κέντρο της πόλης λίγοι είναι οι ντόπιοι κάτοικοι του Στρασβούργου

Ο Καθεδρικός ναός του Στρασβούργου είναι πασίγνωστος αλλά και πολύ εντυπωσιακός όταν τον αντικρίζεις για πρώτη φορά. (Εδώ θα πρέπει να πω, ότι εμένα προσωπικά, με εντυπωσίασε ένα μαγαζί με καπέλα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία και όχι η ίδια η εκκλησία.

Αυτοί οι ψηλοί ναοί, εκτός από εντυπωσιακοί και αριστουργήματα από τεχνικής άποψης στις εποχές που χτίστηκαν και λειτουργούσαν στην Ευρώπη σε εποχές απόλυτης φτώχειας και ανέχειας για την πλειονότητα του κόσμου, θα ήταν και λίγο thriller. Δεν μπήκαμε μέσα σίγουρα θα ήταν το κάτι άλλο, αλλά ήταν τόσος ο κόσμος που περίμενε έξω από την εκκλησία, που είπαμε, άστο για την επόμενη φορά. Αυτό πάντως που αξίζει κάποιος να δει και να μη το χάσει με τίποτα είναι το βραδινό super θέαμα που προσφέρει κάθε βράδυ ο δήμος της πόλης φωτίζοντας το ναό με ειδικά εφέ και με υπέροχη μουσική, προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο happening στους πολίτες και στους τουρίστες της πόλης. Ας μαθαίνουν και οι δικοί μας.

 

20170715_130307

20170715_224527

Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στις λιχουδιές που βλέπαμε στο δρόμο, αλλά ούτε και στις μπύρες. Η απόλαυση της μπύρας. Κόκκινες, μαύρες, ξανθές, όλων των ειδών και μεγεθών αλλά και των εθνικοτήτων. Ήταν κομμάτι ακριβές βέβαια στα bar, αλλά στα super αρκετά πιο φθηνές από την Ελλάδα. Ειδικά μια κόκκινη που με συντρόφευε σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού στη Γαλλία, απλά φανταστική. Η τιμή της λίγο κάτω από ένα ευρώ τα 0,5 l. Προσπάθησα να φέρω κάποια ποσότητα στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς καταναλώθηκε στο δρόμο.

Οι τάρτες εκπληκτικές, το κάτι άλλο.

20170715_141419
Στο συγκεκριμένο κατάστημα μπορούσες να βρείς 500 διαφορετικές μπύρες
20170715_164947
Tarte Flambé

Έπρεπε να φύγουμε ήταν περασμένη η ώρα. Με σύμβουλό μας τους αγαπημένους μας Ολλανδούς και το site τους campercontact ξεκινήσαμε για το μέρος που θα διανυκτερεύαμε. (Μια προηγούμενη από την Ελλάδα έρευνά μας για το camping του Στρασβούργου απέβηκε άκαρπη γιατί ήταν γεμάτο και εφόσον δεν είχαμε κανονίσει από πριν θέση δεν μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν) Ήταν ένα δωρεάν parking αυτοκινήτων πίσω από την σχολή της Ψυχολογίας σε μια ήσυχη γειτονιά δέκα λεπτά περίπου από το κέντρο της πόλης με τα πόδια. Αν και στην αρχή κάπως προβληματιστήκαμε, τελικά το βράδυ πηγαίνοντας εκεί, βρήκαμε άλλους δύο αυτοκινούμενους έναν Ισπανό και ένα Γερμανό. Ήταν ήσυχα εκτός από ένα πάρτι καμιά δεκαριά νεαρών Γάλλων που μέχρι τη μια περίπου το βράδυ διασκέδαζαν πίνοντας και έχοντας δυνατά τη μουσική. Ήταν όμως διασκεδαστικό. Να ακούς Γαλλικά ενώ προσπαθείς να κοιμηθείς. Το πρωί που ξυπνήσαμε αντιληφθήκαμε ότι ήταν μια πολύ καλή συνοικία, αρχοντική.

20170716_102625
Το parking του Πανεπιστημίου της Ψυχολογίας

Η μαγεία του Στρασβούργου συνεχίζεται.Εκεί κοντά στη γειτονιά μας ήταν όλα εκπληκτικά. Πρωί πρωί ξυπνήσαμε να απολαύσουμε την ησυχία της πόλης τα χρώματά της και φυσικά τα νερά της. Εντυπωσιαστήκαμε. Ήταν η καλύτερή μας βόλτα

20170715_151756
Αρχοντιά
IMG_20170716_105739
Τυχαία αν φύγεις από το κέντρο θα βρίσκεις υπέροχες εικόνες παντού

Περπαντώντας  μέσα στη πόλη βρεθήκαμε σε μια πλατεία με ελληνικά χαρακτηριστικά, μάλλον καλύτερα με ελληνικό όνομα. Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Δε ρωτήσαμε κάποιο κάτοικο της περιοχής να μας πει ποιός ήταν ο λόγος που ονομάστηκε έτσι η πλατεία τους. Θα ήταν μάλλον άστοχο να το κάνουμε . Πάντως , ναι, μας προξένησε έκπληξη όλο αυτό. Αλλά αναζητώντας κάποια σχέση της Γαλλίας με τον Μάρκο Μπότσαρη , βρήκαμε ότι ο Μάρκος Μπότσαρης ήταν ενταγμένος στον στρατό του Ναπολέοντα και πολεμούσε ακόμη και με τον βαθμό του Ταγματάρχη ενάντια στον Αγγλικό στρατό.

20170715_153242
Η πλατεία του Μάρκου Μπότσαρη στο Στρασβούργο

Η γραφική και πολύ τουριστική, κεντρική συνοικία, Petite France με τις σκεπαστές μεσαιωνικές γέφυρες, τα ξύλινα σπίτια του 16ου και του 17ου αιώνα και το έντονο υγρό στοιχείο του ποταμού Ιλλ, παραπόταμου του Ρήνου, αξίζει για να περάσει κανείς ολόκληρη τη μέρα του στην πόλη.

20170715_204321Ιδανικές διαδρομές για περίπατο, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μοναδική ατμόσφαιρα είναι τα χαρακτηριστικά του ιστορικού κέντρου που αρέσουν στον επισκέπτη. Περπατήσαμε αρκετά, χαθήκαμε μέσα στα στενά δρομάκια και ξαναβρεθήκαμε. Όλοι οι δρόμοι ακολουθούν μια κυκλική διαδρομή στη φορά του ποταμού και είναι πολύ εύκολο να χαθείς. Κάποια γέφυρα με φανταστική ομορφιά που είδες και θέλεις να γυρίσεις ξανά για να την αποθανατίσεις, πρέπει να ψάξεις για να την βρεις.

20170715_205707

Οι δυό μέρες διαμονή μας στο Στρασβούργο περιελάμβαναν την περιπλάνησή μας στη συνοικία La Petite France Ήταν η απόλυτη εισαγωγή σαυτό που θα ακολουθούσε τις επόμενες μέρες κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας στη Γαλλία.

20170715_204001Ο δρόμος του κρασιού στην Αλσατία, η περιπλάνηση ενός ελληνικού αυτοκινούμενου τροχόσπιτου στην επαρχία της Γαλλίας. Η συνοικία La Petite France του Στρασβούργου ήταν απλά μια προσομoίωση του τι θα βλέπαμε, αλλά πλέον ως καθημερινότητα της ζωής των Αλσατών χωρικών. Η ζωή τους στον τόπο τους. Μια πανδαισία χρωμάτων λουλουδιών και γεύσεων.

20170716_111246
Ο δρόμος του κρασιού
20170716_112425
Γαλλικοί χοροί της Ναπολεόντιας εποχής

Και αποχαιρετήσαμε αργά αργά το Στρασβούργο, με τους χαρούμενους κατοίκους του πηγαίνοντας για το σπίτι μας όπου θα ετοιμαζόμαστε για την συνέχεια του ταξιδιού μας στην επαρχία. Είμαστε ενθουσιασμένοι από όσα είχαμε δει μέχρι εκείνη την ώρα. Από την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του Στρασβούργου αλλά και από την Γαλλία την ίδια. Η διαφορά της Γαλλίας από τις γειτονικές της χώρες είναι ευδιάκριτη στην αίσθηση της κουλτούρας που επικρατεί παντού, στους κατοίκους της, στον τρόπο ζωής τους. Θα πούμε παρακάτω αρκετά πράγματα για αυτά που μας έκαναν εντύπωση στους Γάλλους, μα πάνω από όλα  θα απολαύσουμε εικόνες από την ιδιαίτερη Αλσατία .

hellascamper

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.