Ελβετία, (Βασιλεία)

Η Ελβετία ήταν πάντα ένα ταξίδι που προγραμματίζαμε. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της Ευρώπης και έτσι γίνεται εύκολο να την επισκεφθείς, γυρνώντας ή πηγαίνοντας κάπου αλλού. Μπήκαμε στην Ελβετία από την Γαλλία. Μέσω της Moulhouse η οποία συνορεύει, ή μάλλον έχει κοινά σύνορα με την πόλη της Βασιλείας. Το αεροδρόμιο μάλιστα της Βασιλείας βρίσκεται σε Γαλλικό έδαφος. Θα σας ξεδιπλώσουμε σιγά σιγά και τις επόμενες πόλεις που επισκεφθήκαμε στην Ελβετία

Μπροστά μας το συνοριακό πέρασμα. Βρισκόμαστε στη Γαλλία

Οι πληροφορίες μας από πριν, ήταν ότι η Ελβετία είναι ακριβή χώρα. Και ήταν αλήθεια, ακριβή παντού, στην διατροφή στην διαμονή. Γνωρίζαμε από την αναζήτηση που είχαμε κάνει, ότι camperstops δεν υπάρχουν στην Ελβετία, μόνο campings. Κάθε πόλη έχει το δικό της ένα ή και περισσότερα camping αλλά αρκετά έξω από τον αστικό ιστό . Η τιμή τους δεν ήταν φθηνή ακριβότερα από τα Ελληνικά, αλλά όχι και τόσο πολύ. Έτσι κανονίσαμε το ταξίδι μας μέσα στην Ελβετία με αυτές τις ιδιαίτερες πλέον συνθήκες. Η Ελβετία μας φάνηκε σαν μια αυστηρή χώρα, με κανόνες, με έναν ιδιαίτερο προστατευτισμό του »δικού τους» ανεξάρτητα σε πιo καντόνι βρίσκεσαι Γερμανικό Γαλλικό ή Ιταλικό. Είναι όλοι τους Ελβετοί, υπάρχει μια ομοιογένεια στη χώρα που δεν την περιμέναμε.

Βασιλεία λοιπόν. Η πρώτη πόλη που επισκεφθήκαμε. Η είσοδος της Ελβετίας και η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας βρίσκεται στο βόρειο μέρος της, στα σύνορά της με την Γαλλία και την Γερμανία.


Η καρδιά της πόλης βρίσκεται στην πλατεία Marktplatz, η  οποία θεωρείται το κέντρο της πόλης.  Εκεί είναι το Δημαρχείο σε ένα παλιό κτήριο του 1504. Επίσης θα δείτε πολλά κτήρια, μαγαζιά και καφεστιατόρια. Ήταν ημέρα λαϊκής καθώς περνούσαμε από κει. Γιαυτό και το κέντρο της πόλης απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας.

Μια πόλη με ενδιαφέρον, όπως άλλωστε όλη η Ελβετία. Στο κέντρο της Ευρώπης αλλά τόσο διαφορετικά εξελισσόμενη από τις άλλες γειτονικές της χώρες.

Το ευρώ στην χώρα συνυπάρχει μαζί με το Ελβετικό φράγκο, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δώσεις ευρώ και να πάρεις ρέστα σε ευρώ. Θα πάρεις τα μικρά, τα δικά τους. Η ισοτιμία είναι σχεδόν η ίδια. Ένα ευρώ αντιστοιχεί με 1,10 φράγκα. Οι τιμές όμως εντελώς διαφορετικές από τις άλλες χώρες τις Ευρώπης . Αισθητά πιο αυξημένες.

Το πρώτο πράγμα που μας έκανε εντύπωση περπατώντας μέσα στις Ελβετικές πόλεις, είναι ότι δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Άκουγες τιτίβισμα πουλιών στο κέντρο των πόλεων. Ο μόνος θόρυβος ήταν από το τραμ.

Το τραμ της πόλης κυρίαρχο


Η  Βασιλεία διασχίζεται από τον ποταμό Ρήνο ο οποίος την χωρίζει στην Μεγάλη και Μικρή Βασιλεία (Grossbasel – Kleinbasel αντίστοιχα). Η Μικρή Βασιλεία είναι πιο μοντέρνα ενώ η Μεγάλη θεωρείται η παλιά πόλη.

Έχει πραγματικά ενδιαφέρον να βλέπεις κολυμβητές μέσα στο ποτάμι να κάνουν μπάνιο. Τα νερά του ποταμού δεν είναι ήρεμα έχουν κίνηση. Έτσι πολλές φορές οι κολυμβητές είναι δεμένοι με σχοινιά για να μην τους πάρει το ρεύμα του ποταμού! Δυστυχώς δεν προλάβαμε να τους αποθανατίσουμε. Μας ξέφυγαν……..


Η Βασιλεία θεωρείται κέντρο τέχνης και πολιτισμού και φιλοξενεί χιλιάδες εκθέσεις κάθε χρόνο καθώς έχει έχει πάρα πολλά μουσεία.
Ανηφορίζοντας τα σοκάκια της παλιάς πόλης θα βρίσκουμε μια μεγάλη πλατεία με πολλά μουσεία. Την πλατεία κοσμεί ο εντυπωσιακός καθεδρικός Ναός.

hellascamper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.