Στην Ολλανδία, Friesland

Μετά από μια ευχάριστη διαμονή στην επαρχία του Amsterdam, συνεχίζουμε ψηλότερα. Θέλαμε να πάρουμε μια γεύση όλης της χώρας. έτσι πρωί πρωί ξυπνώντας στο Volendam πήραμε τον δρόμο για το  Leeuwarden όπου εκεί θα διανυκτερεύαμε σύμφωνα με το πρόγραμμά μας. Η συνολική απόσταση ήταν 118 χιλιόμετρα. Είναι απόλαυση μα οδηγείς και στους Ολλανδικούς αυτοκινητόδρομους. Σκεφτήκαμε να επιλέξουμε επαρχιακούς δρόμους αλλά δεν θέλαμε αυτή τη στιγμή να καθυστερήσουμε ούτε και στο ελάχιστο, γιατί θα ανεβαίναμε την χώρα με σκοπό να γυρίσουμε ολόκληρη την Ολλανδία.

Η διαδρομή έτσι σύμφωνα με τους χάρτες μας θα έπρεπε να γίνει , μέσω του Afsluitdijk. Το Afsluitdijk είναι ένα φράγμα 25 περίπου χιλιομέτρων με διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι θάλλασας, ενώνει όμως την Νότια με την Βόρεια Ολλανδία, ή όπως κανονικά λέγεται, με την Friesland.


Το φράγμα δημιουργήθηκε πριν αρκετά χρόνια, για να προστατεύσει την επίπεδη παράκτια χώρα από τις πλημμύρες, το Afsluitdijk ουσιαστικά έκλεισε το Zuiderzee, μια είσοδο της Βόρειας Θάλασσας, και δημιούργησε μια λίμνη γλυκού νερού που ονομάζεται Ijsselmeer. Το φράγμα αυτό δημιουργήθηκε το 1933 σε μόλις 5 χρόνια κατά την διάρκεια της μεγάλης ύφεσης. Εργάστηκαν 5000 εργάτες πράγμα σημαντικό για την μείωση της ανεργίας εκείνης της εποχής.


Afsluitdijk. Eίμαστε και εμείς εκεί στα δεξιά της φωτογραφίας

Εμείς στη μέση ακριβώς της διαδρομής πάνω σαυτό το τεράστιο δρόμο μέσα στην θάλασσα, σταματήσαμε. Αριστερά μας ήταν υψωμένο το τεράστιο φράγμα. Πάνω του υπήρχε ένας ποδηλατόδρομος που ένωνε ποδηλατικά την μία πλευρά της χώρας με την άλλη, βλέπετε αυτό που υπάρχει παντού στην Ολλανδία είναι οι ποδηλατόδρομοι. Όλη η χώρα για τους Ολλανδούς είναι μια απέραντη εξοχή, μια ευκαιρία για αθλητισμό, ξεκούραση. Μπορούσες να περπατήσεις από την μία πλευρά του δρόμου στην άλλη μέσω μιας αερογέφυρας που υπήρχε. Ωραίο μέρος για στάση, όλοι σταματούσαν εκεί, να απολαύσουν την θέα ή και να επισκεφθούν το παράκτιο εστιατόριο για καφέ ή για snak.

Έτσι μετά από μια μικρή στάση, περισσότερο για να θαυμάσουμε ένα από τα επιτεύγματα αυτού του πανέξυπνου λαού και όχι τόσο για ξεκούραση, ξεκινήσαμε για την Friesland.

Friesland είναι η βόρεια επαρχία της Ολλανδίας με πρωτεύουσα το Leeuwarden. Τα όρια της επαρχίας ξεκινούν αμέσως μετά τον τερματισμό του Afsluitdijk . Σαυτή την επαρχία μιλούν τα Fries τα οποία μοιάζουν πολύ περισσότερο με τα Σκανδιναβικά και τα Γερμανικά, παρά με τα Ολλανδικά. Τα Ολλανδικά εδώ είναι δεύτερη γλώσσα ο ταξιδιώτης το καταλαβαίνει αμέσως βλέποντας πολλά τοπωνύμια να αναφέρονται και στα Ολλανδικά και στα Fries. Πολίτες όμως της χώρας με μητρική την Ολλανδική γλώσσα δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στην περιοχή της Friesland.

Friesland είναι η βασικότερη περιοχή της Ολλανδίας που γίνεται το πατινάζ σε πάγο. Μάλιστα υπάρχει και μια διαδρομή 200 περίπου χιλιομέτρων παγωμένων καναλιών, όπου 11 πόλεις συνδέονται (παγωμένα) μεταξύ τους. Είναι γνωστό ότι ένα από τα κυριότερα χόμπι των Ολλανδών είναι το πατινάζ στον πάγο.


Friesland

Το τοπίο σαυτή την περιοχή αλλάζει αισθητά γίνεται πιο βόρειο, αλλά και η θερμοκρασία δεν είναι η ίδια όπως στην υπόλοιπη Ολλανδία. Το κρύο αν και καλοκαίρι που βρεθήκαμε τα βράδια ήταν αισθητό. Εδώ οι απέραντες επίπεδες εκτάσεις διακόπτονται από τεράστια δάση, αλλά και μεγάλες επιφάνειες νερού που θυμίζουν περισσότερο λίμνες. Θα έλεγε κανείς ότι αυτή η περιοχή της Ολλανδίας θυμίζει πιο πολύ Δανία. Όσο πιο πολύ ανεβαίναμε στη χώρα τόσο περισσότερα αυτοκίνητα με χαρακτηριστικά Δανίας βλέπαμε. Πραγματικά η γλώσσα άλλαζε, ακόμη και στις πινακίδες των πόλεων. Ήταν στα Fries.

Για την διανυκτέρευσή μας στην περιοχή του Leeuwarden , σύμφωνα με τον οδηγό μας είχαμε δύο δυνατότητες. Η μία ήταν σε ένα camperstop σχεδόν στο κέντρο της πόλης και η άλλη, την οποία και τελικά επιλέξαμε μια μαρίνα για σκάφη έξω από την πόλη γύρω στα 10 χιλιόμετρα. Για το μεσημέρι σταθμεύσαμε στο camperstop που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης : Parking Wissesdwinger, Prinsentuin
Wissesdwinger 1, 8911 Leeuwarden, Friesland N 53.20536, E 5.79666
N 53°12’19», E 5°47’48». Η τιμή του ήταν 14 ευρώ με ρεύμα

Με την ανοχή της αστυνομίας μείναμε κάποιες επιπλέον ώρες χωρίς να πληρώσουμε κάτι όμως. Ήταν δημοτικό camperstop με αυτόματο τρόπο πληρωμής. Κάτι σαν θέσεις parking όπου είχες και ρεύμα. Όταν μάλιστα στο περιπολικό της αστυνομίας που ήρθε να ελέγξει τις θέσεις στάθμευσης με περισσό θράσος διαμαρτηρηθήκαμε (πάντα με ευγενικό τρόπο) για την φασαρία που έκανε συγκεκριμένη παρέα στο πάρκο απέναντι, το περιπολικό φεύγοντας τους έκανε παρατήρηση να σταματήσουν την μουσική γιατί ενοχλούν τα αυτοκινούμενα!!! Εμείς κοιτούσαμε αποσβολωμένοι, δεν μας είχε ξανατύχει κάτι τέτοιο.

Στην Ελλάδα δυστυχώς θα έδιωχναν τα αυτοκινούμενα και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η διαφορά κουλτούρας και κατανόησης για τον περιοδεύοντα τουρισμό. Σαυτές τις χώρες και λόγω παράδοσης αλλά και λόγω πολλών χρόνων ύπαρξης, γνωρίζουν ότι το camper αλλά και το τροχόσπιτο, είναι ένα μέσο που αποφέρει όφελος οικονομικό, δεν ενοχλεί κανένα, είναι ένας τρόπος ζωής και ψυχαγωγίας που ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο τον κάτοχό του. Γιαυτό και δεν υπάρχει πόλη η και χωριό στις χώρες που έχουν αποδεχτεί τον περιοδεύοντα τουρισμό στην Ευρώπη, που δεν προσφέρουν έστω και υποτυπώδες συνθήκες υποδοχής για ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Και εδώ το μεγάλο βάρος στην χώρα μας για την αποδοχή του περιοδεύοντα τουρισμού πέφτει στις τοπικές κοινωνίες και όχι στο κράτος. Και οι τοπικές κοινωνίες διοικούνται από την Τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι Ολλανδοί απολαμβάνουν στιγμές ξεκούρασης και ηλιοθεραπείας δίπλα στα κανάλια

Στο Leeuwarden φθάσαμε Κυριακή, τα πάντα ήταν κλειστά, λίγα καφέ ήταν ανοιχτά μόνο, θυμίζοντάς μας έντονα την Ελλάδα Κυριακή πρωί. Δεν παύει όμως η πόλη να είναι εντυπωσιακή και πανέμορφη έστω και με λιγοστό κόσμο. Στο Leeuwarden υπάρχει ο αντίστοιχος πύργος της Πίζας, που κλίνει σε γωνία ακριβώς 3,99 μοιρών. Το De Oldhove ήταν ένας πύργος μιας εκκλησίας που άρχισε να καταστρέφετε κατά τη διάρκεια της κατασκευής της, το έργο εγκαταλείφθηκε το 1532. Η εκκλησία κατεδαφίστηκε το 1596 αλλά ο πύργος παραμένει.


De Oldhove ο πύργος της Πίζας για την Ολλανδία

Στα κανάλια του Leeuwarden το χειμώνα γίνονται παγοδρομίες, το καλοκαίρι είναι φανταστικά για περίπατο.

Αξίζει μια επίσκεψη στο Fries Museum όπου μπορείς να δεις εκθέσεις από τοπικούς καλλιτέχνες αλλά και 3D προβολή και άλλα από την ζωή της Μάτα Χάρι γενέτειρα της περίφημης κατασκόπου. Αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι η πόλη είναι η πατρίδα της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας. Πρέπει να πούμε μάλιστα εδώ ότι το Leeuwarden ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018.


Fries Museum

Περάσαμε μια γεμάτη μέρα, κάναμε διάφορα πράγματα αλλά περισσότερο περπατήσαμε, περπατήσαμε. Ήρθε η ώρα να φύγουμε για την βραδινή μας ξεκούραση. Μας περίμενε το camperstop σε μια περιοχή λίγο πιο μακριά σε ένα γραφικό χωριουδάκι, όπου θα διανυκτερεύαμε.

Ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο μέρος ήσυχο γραφικό, μικρή μαρίνα με όλες τις ανέσεις. Νομίζω είχαμε πληρώσει 20 ευρώ. Η εξυπηρέτηση και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων ήταν εκπληκτικός, αλλά και σε όλη την χώρα όπου και να πηγαίναμε η φιλικότητα και η απλότητα των Ολλανδών είναι ευδιάκριτη. Υπήρχε όπως μας είπαν super market κοντά αλλά και λεωφορείο για το αν κάποιος ήθελε να μετακινηθεί προς την πόλη. Δεν χρειαζόταν όμως, όπως καταλάβαμε όλοι πήγαιναν με τα αυτοκίνητά τους. Το βράδυ το κρύο ήταν τσουχτερό, μπαίναμε μέσα νωρίς, δεν μπορούσαμε να αντέξουμε το κρύο όσο και να προσπαθούσαμε να απολαύσουμε την εκπληκτική φωτισμένη τη νύχτα, μαρίνα.


Camperplaats Leeuwarden 
De Zwemmer 3, 8939 CA Leeuwarden, Friesland
GPS:
N 53.18458, E 5.83742
N 53°11’04», E 5°50’15»

Την επόμενη μέρα φύγαμε για το Groningen. Εκεί θα τελείωνε η περιοδεία μας στην Friesland. Το Groningen είναι η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ολλανδίας. Μια ζεστή, γεμάτη πόλη όπου αυτό που κάνει αμέσως εντύπωση στον επισκέπτη είναι ότι το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο πεζόδρομους. Αυτό κάνει την πόλη ιδανική για ποδήλατο και την νούμερο ένα πόλη στην χρήση ποδηλάτου σε ολόκληρη την Ολλανδία.

Το Groningen είναι η πόλη στην Ολλανδία με την μεγαλύτερη χρήση ποδηλάτου

Περπατώντας στους πεζόδρομους ανακαλύπτεις ανέπαφες μεσαιωνικές εκκλησίες όπως την εκπληκτική  Der Aa-kerk η οποία ξεχωρίζει μέσα στο εμπορικό κέντρο.

Η εμπορική κίνηση είναι μεγάλη υπάρχουν αρκετά μαγαζιά και στο κέντρο ακριβώς μια μεγάλη λαϊκή με διάφορα προϊόντα . Η κίνηση είναι αρκετά μεγάλη η πόλη είναι γεμάτη με νεολαία λόγω του φημισμένου πανεπιστημίου. Στο Groningen σε μια πόλη των 200.000 κατοίκων κατοικούν περίπου 50.000 φοιτητές. Είναι η νεότερη πόλη στην Ολλανδία με μέσο όρο των κατοίκων της τα 36 χρόνια.

Στο Groningen μείναμε τρείς βραδιές, έξω από την πόλη σε ένα πάρκο θαυμάσιο που ανακαλύψαμε τυχαία. Ήταν ένα τεράστιο αθλητικό πάρκο για διάφορα αθλήματα, από δρόμους αντοχής σε επαρχιακούς δρόμους, κωπηλασία, κολύμβηση, ανάβαση και ότι μπορεί κανείς να φανταστεί. Ήταν parking όπου στάθμευαν αρκετά αυτοκινούμενα τροχόσπιτα σε ένα χώρο όπως τον λέμε εμείς στην Ελλάδα, ελεύθερο camping, χωρίς κανείς να τους ενοχλεί και με ειδικές σημάνσεις ότι το ελεύθερο parking αυτοκινούμενων ήταν επιτρεπτό.

Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, περάσαμε πραγματικά ωραία χαλαρώσαμε, το βράδυ βέβαια ήταν αρκετό το κρύο αλλά δεν μας πείραζε, το περιβάλλον ήταν πραγματικά ωραίο, απολαύσαμε περιπάτους στην Ολλανδική φύση στα Ολλανδικά δάση.

Ήταν σίγουρο ότι όλη η πόλη περνούσε από αυτό το αθλητικό πάρκο. Ένα υπέροχο καθαρό και προσεγμένο μέρος

hellascamper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.