Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πόλη που να είναι καλοδεχούμενο το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

Διαβάζοντας κατά καιρούς απόψεις επαγγελματιών του χώρου για την υπερβολική φορολόγηση του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου στην χώρα μας, σαν τον κυριότερο λόγο της μη χρήσης αυτού του μέσου στην Ελλάδα, μου έρχονται αρκετές σκέψεις στο μυαλό. Ίσως οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το τροχόσπιτο και το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο να έχουν δίκιο. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει τις πωλήσεις, θα γεμίσει και η τσέπη αυτών που διαμαρτύρονται και όλα καλά και παράλληλα θα σταματήσουν και να γκρινιάζουν.

Από την άλλη η πληθώρα πλέον των καινούριων ιδιοκτητών αυτοκινούμενων τροχόσπιτων θα αρχίσουν να απολαμβάνουν μαζί με τους υπόλοιπους γραφικούς (εμάς δηλαδή) τις ομορφιές της χώρας μας και τα οφέλη του περιοδεύοντα τουρισμού που δεν είναι και λίγα όπως έχουμε πει αρκετές φορές.

Η κατάσταση στην χώρα μας όμως, σχετικά με τον περιοδεύοντα τουρισμό είναι αποκαρδιωτική και δεν οφείλεται ασφαλώς στην υπερβολική φορολογία που επιβάλλεται στις εισαγωγές των οχημάτων. Δυστυχώς το καλοκαίρι ήρθε και μαζί του μας έφερε και την υπομονή που χρειαζόμαστε για να αντέξουμε για μια ακόμη χρονιά τις αντιξοότητες που θα αντιμετωπίσουμε και φέτος. Το κυνήγι του περιοδεύοντα τουρισμού αναμένεται να συνεχιστεί. Βέβαια μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια. Και με χιόνια τα καταφέρνουμε και χωρίς γεμάτα τα ντεπόζιτά μας με νερό μπορούμε. Έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια, γίναμε ένα με μια κατάσταση, τριτοκοσμική, ίσως. 

Στην Ελλάδα αλήθεια είναι, ότι ο αριθμός των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων που κυκλοφορούν είναι μικρός για την χώρα. Υπάρχει μια κουλτούρα ιδιοκατοίκησης σε όλους τιυς Έλληνες. Τους καλοκαιρινούς μήνες εξελίσσεται σε «ιδιοσκέπαστες» διακοπές .Η αλλιώς ΕΞΟΧΙΚΕΣ διακοπές. Αυτό είναι το πρότυπο. Επιπλέον τουρισμός στο υποσυνείδητο του Έλληνα είναι hotel, room και tavern . Εάν απολαμβάνεις την χώρα σου στα αστέρια, στην φύση, στην παραλία, μέσα η έξω από τροχόσπιτο ή σκηνή, είσαι εκτός της συνηθισμένης πρακτικής άρα μη αποδεκτός και ας λένε οι περισσότεροι, τι τυχερός που είσαι……μπορείς και πηγαίνεις όπου θέλεις, τυχεράκια. Δεν το εννοούν φυσικά (ότι είσαι τυχερός) και δύσκολα θα το έκαναν και οι ίδιοι, (κάποιοι από αυτούς στο παρελθόν όμως το έκαναν) γιατί απλά το θεωρούν ταλαιπωρία και έχουν μάθει στο βόλεμα και στην ευκολία.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των αυτοκινούμενων μπορεί κάλλιστα να πενταπλασιαστεί άμεσα εάν οι αγορά τους γίνει φθηνότερη. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; αυτό που χρειάζεται ο περιοδεύοντας τουρισμός; Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει κουλτούρα και κατανόηση για τον περιοδεύοντα τουρισμό στην πλειοψηφία του κόσμου. Οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες του τουρισμού το αντιμετωπίζουν εχθρικά και ανταγωνιστικά. Δυστυχώς όμως άσχετη και κοντόφθαλμη αντιμετώπιση υπάρχει και από τον κρατικό μηχανισμό. Σε άλλες χώρες ειδικά στη Γαλλία, τη Γερμανία, και την Ολλανδία (την Ιταλία δεν την εντάσσουμε σαυτές τις χώρες, αν και με μεγάλο αριθμό αυτοκινούμενων είναι για μας ιδιαίτερη περίπτωση ) και λόγω παράδοσης αλλά και λόγω πολλών χρόνων ύπαρξης, γνωρίζουν ότι το camper αλλά και το τροχόσπιτο, είναι ένα μέσο που αποφέρει όφελος οικονομικό, δεν ενοχλεί κανένα, είναι ένας τρόπος ζωής και ψυχαγωγίας που ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο τον κάτοχό του. Γιαυτό και δεν υπάρχει πόλη η και χωριό σαυτές τις χώρες που δεν προσφέρουν έστω και υποτυπώδες συνθήκες υποδοχής για ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Το μεγάλο βάρος στην χώρα μας για την αποδοχή του περιοδεύοντα τουρισμού πέφτει στις τοπικές κοινωνίες και όχι στο κράτος. Και οι τοπικές κοινωνίες διοικούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ανοιχτά μυαλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στους Τοπικούς άρχοντες όπως από την εποχή της Τουρκοκρατίας ακόμη λέγονται. Οι τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαν να κάνουν την αρχή, όπου υπάρχει μαρίνα μπορεί να γίνει camperstop όπου υπάρχει λιμάνι, λιμανάκι μπορεί να γίνει camperstop όπου υπάρχει γήπεδο μπορεί να γίνει camperstop όπου υπάρχει parking, και άλλα πολλά. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να αλλάξουν μυαλά. ΜΥΑΛΑ!!!!

Εδώ και κάμποσο καιρό έχουμε ανεβάσει μια ηλεκτρονική ψηφοφορία με το ερώτημα ποιά είναι η πιο φιλική πόλη στην Ελλάδα για το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα.

Πρώτη πόλη στην σκέψη όλων είναι το Ναύπλιο και έπονται η Καστοριά και τα Γιάννενα. Ναι πραγματικά είναι οι πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αυτοκινούμενων τροχόσπιτων. Όλοι μας η σχεδόν όλοι μας έχουμε επισκεφθεί το όμορφο Ναύπλιο και έχουμε σταθμεύσει στην μεγάλη αλάνα του λιμανιού κάτω από τον καυτό καλοκαιριάτικο ήλιο δίπλα σε λεωφορεία, αυτοκίνητα και μηχανάκια με πεζούς επισκέπτες της πόλης να παιρνούν κάτω απο τα παράθυρά μας. Όλοι μας οι σχεδόν όλοι μας επισκεφθήκαμε την όμορφη Καστοριά. Στα πεζοδρόμια της αισθανθήκαμε την παγωνιά της και την υγρασία της λίμνης. Σε όλες αυτές τις πόλεις έχουμε πάει και μας έχουν υποδεχτεί σαν αυτοκίνητα, σαν ΙΧ , και όχι σαν αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Δεν υπήρχε σε καμία από αυτές τις πόλεις η υποδομή που θα έπρεπε να υπάρχει, δεν υπήρχε πουθενά η συνείδηση ότι είμαστε ένα ειδικό όχημα με συγκεκριμένες ανάγκες.

Επειδή όμως γράφοντας…….και γράφοντας………και γράφοντας …………αντιλαμβάνομαι και άλλα….και άλλα……και άλλα……..και δεν μπορώ να συμμαζέψω τις σκέψεις μου. Καλύτερα να σταματήσω εδώ. Πιστεύω ότι καλύτερα από μένα τα γνωρίζετε όλοι σας και γνωρίζετε και πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και δεν μας χαλάει κιόλας αυτό. Έχουμε συνηθίσει με αυτό τον τρόπο, ξέρουμε να επιβιώνουμε και να περνάμε καλά. Άσχετα εάν έχουμε camper των 5000 ή των 100.000 ευρώ. ‘Ολοι μας ζούμε και περιοδεύουμε και μας αρέσει, έτσι όπως είναι.

hellascamper

3 σκέψεις σχετικά με το “Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πόλη που να είναι καλοδεχούμενο το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

  1. Στην Αμαλιάδα υπάρχουν δημοτικά πάρκινγκ, αλλά δεν έχουν εξυπηρέτηση για αυτοκινούμενα.Στον χώρο της λαϊκής Αγοράς πλησίον των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου στην είσοδο υπάρχουν wc.Καθε Σάββατο έχει λαϊκή.

    Μου αρέσει!

  2. Η επισκεψιμότητα μιας πόλης και το επίπεδο φιλοξενίας της πρέπει να διαχωρίζονται. Ναι το Ναύπλιο, η Καστοριά και τα Ιωάννινα μπορεί να έχουν υψηλή επισκεψιμότητα γιατί έχουν χώρους να παρκάρεις, αλλά ταυτόχρονα είναι και αφιλόξενες, ειδικά το Ναύπλιο και ο Νομός Αργολίδος. Στην Καραθώνα έκλεισαν τις βρύσες στην παραλία για να μην παίρνουν νερό τα αυτοκινούμενα, έκλεισαν ένα σημείο που είχε παλιές τουαλέττες και μπορούσαμε να αδειάζουμε γκρίζα και μαύρα, και η αστυνομία «ενημερώνει» με το σχετικό ύφος όποιον βρίσκεται εκεί να μην βγάλει τίποτα έξω γιατί απαγορεύεται. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί οι επισκέψεις στο Ναύπλιο και τα πέριξ από αυτοκινούμενα τουλάχιστον.

    Μου αρέσει!

  3. Στό Ναύπλιο ( Καραθώνας) κάθε απόγευμα μάς έδιωχναν ,λέγοντάς μας μάλιστα ,ότι ακόμη καί στό λιμάνι είμαστε παράνομοι ενώ νόμιμοι -κατά τά λεγόμενά τους-θά είμασταν μόνον στά κάμπινγκ.Νά χαίρονται τήν πόλη τους ,τούς τοπικούς άρχοντες( κοτζαμπάσηδες…) καί τίς ανιστόρητες αρχές.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.