Ένα όμορφο ταξίδι στο Amsterdam (Χ Χ Χ)

Το Amsterdam είναι ο κορυφαίος προορισμός της Ολλανδίας. Το όνομά της προέρχεται από τον ποταμό Amstel που γυρίζει γύρω γύρω την πόλη Το Amsterdam είναι η πόλη την οποία αρκετοί θα ήθελαν έστω και μια φορά στη ζωή τους να την επισκεφθούν. Το ταξίδι στο Amsterdam όμως με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι κάτι άλλο. Το Amsterdam είναι μια πόλη με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, έχει ένα ιδιαίτερο στυλ. Ένα στυλ που της έχει δώσει η δεκαετία του 60 αλλά και η εφευρετικότητα και η ανεκτικότητα των ίδιων των Ολλανδών και πολύ περισσότερο των κατοίκων αυτής της πόλης. Το Amsterdam με λίγα λόγια δεν είναι Ολλανδία είναι Amsterdam

Βέβαια το σημερινό Amsterdam λίγο μοιάζει με εκείνο το παλαιό τις δεκαετίας του’60 του’70 ίσως και του ’80. Αλλά υπάρχουν σημεία μέσα στην πόλη που έχουν »γλυτώσει» από την μανία του υπερβολικού τουρισμού. Ένα από αυτά τα σημεία όσο και να σας φαίνεται παράξενο είναι η τοποθεσία που βρίσκεται το camperstop της πόλης, τo Amsterdam City Camp. To camperstop είναι ακριβώς απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης στο NDSM μια περιοχή όπου ο Δήμος της πόλης πριν κάποια χρόνια έδωσε δωρεάν καταστήματα σε νέους με στόχο να αναπτυχθεί η περιοχή, και το κατάφεραν.

Οι συντεταγμένες είναι N 52.39836, E 4.90163 N 52°23’54», E 4°54’06» και η διεύθυνση, Papaverweg 50, 1032 KJ Amsterdam. Είναι 10 λεπτά με τα πόδια από το ferry που σε πηγαίνει δωρεάν απέναντι στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, στο κέντρο της πόλης.

Η πληρωμή και το άνοιγμα της πόρτας γίνεται αυτόματα, απλά συμπληρώνεις στο θάλαμο που φαίνεται αριστερά τα στοιχεία σου και τις ημέρες διαμονής πληρώνεις και παίρνεις το εισιτήριο με το οποίο μπορείς να ανοίγεις την κεντρική είσοδο.

Το σύντομο ταξίδι στην απέναντι όχθη κρατά μόλις 10 λεπτά και όλο αυτό δωρεάν.

Το ΝDSM είναι μια εναλλακτική περιοχή με αρκετούς επισκέπτες κυρίως Ολλανδούς και όχι μόνο, εδώ υπάρχουν πολύ ωραία μαγαζιά αλλά και ένα φημισμένο vegeterian club όπου αρκετές φορές το επισκεπτόταν o φημισμένος μάγειρας Antony Bourdain.

Εντυπωσιακές είναι οι εγκαταστάσεις στο εσωτερικό των παλιών ναυπηγίων όπου έχουν αξιοποιηθεί από νέους καλλιτέχνες.

Στο Amsterdam από την μεριά του ποταμού πριν από τον σιδηροδρομικό σταθμό έχουν τα τελευταία χρόνια ανεγερθεί πραγματικά αριστουργήματα αρχιτεκτονικής. Πελώρια κτίρια που συνδυάζουν την μοντέρνα αρχιτεκτονική με οικολογικά χαρακτηριστικά αλλά και την φυσιογνωμία της πόλης και όλα αυτά τα κτίρια κυριολεκτικά μέσα στο νερό. Κάποιος ίσως να έλεγε ότι είναι τρελοί οι Ολλανδοί , δεν είναι όμως έτσι, είναι ένας λαός μεθοδικός που ξέρει να επιβιώνει δημιουργώντας.

Για να πούμε την αλήθεια, τα κτίρια αυτά τα βρήκαμε μπροστά μας τυχαία, (αν και φαινόταν μέσα από το ferry). Κατά λάθος κατεβήκαμε μία στάση πριν από τον σιδηροδρομικό σταθμό και έπρεπε να περπατήσουμε κάμποσο μέχρι να φτάσουμε εκεί.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Amsterdam είναι η αρχή για αυτούς που επιθυμούν να κάνουν την βόλτα τους σε αυτή την φανταστική πέρα για πέρα πόλη. Από εκεί ξεκινούνε όλα. Απλά παίρνεις τον δρόμο ευθεία για το Dam την κεντρική πλατεία αρχίζοντας μετά τις εξερευνήσεις σου.

Στον σταθμό θα κλειδώσεις το ποδήλατό σου, και ίσως να σταματήσεις για λίγο για να ακούσεις μια μελωδία από κάποιον περαστικό επιβάτη που χρησιμοποιεί το πιάνο που διατίθεται στο κοινό μέσα στην κεντρική αίθουσα.

Και μετά θα ξεκινήσεις την περιπλάνησή σου σε μια πόλη που για καμία στιγμή δεν θα σε αφήσει παραπονούμενο. Απλά θα πρέπει να ετοιμαστείς να δεις κάτι εντελώς διαφορετικό από την Ολλανδία που νομίζεις. Το Amsterdam δεν είναι Ολλανδία, είναι Amsterdam. Καλή διασκέδαση.

Αυτή η ευθεία απλά σε βγάζει στο The Dam. Είναι η κεντρική πλατεία της πόλης όπου βρίσκεται το Βασιλικό παλάτι και το χαρακτηριστικό μνημείο των πεσόντων του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Αξίζει ίσως να αναφέρουμε ότι το όνομα της η πλατεία το πήρε γιατί σε εκείνο το σημείο έγινε το φράγμα που ένωσε ουσιαστικά την πόλη δημιουργώντας στα 1270 μια αγορά ψαριών.

Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές διαδρομές για να φθάσεις στο The Dam. Μπορείς για παράδειγμα να πας από την δεξιά πλευρά, λοξοδρομώντας λιγάκι, αλλά θα ακολουθήσεις τον εμπορικό δρόμο κάτι σαν την Ερμού της Αθήνας και θα βγεις εκεί ζαλισμένος κοιτώντας τα καταστήματα με τα επώνυμα και όχι ρούχα. Μπορείς όμως να ακολουθήσεις και την αριστερή διαδρομή. Εκεί θα συναντήσεις την κακόφημη συνοικία (red light district) την συνοικία με τα κόκκινα φανάρια. Καθόλα τουριστική περιοχή, αλλά με αισθητά λιγότερους τουρίστες. Εκεί κοντά θα βρεις και την china town για καλό κινέζικο φαγητό Εμείς πάντως πήγαμε ευθεία αλλά για ποικιλία γυρίσαμε και από την αριστερή αλλά και από την δεξιά πλευρά.

Εάν φτάσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης θα πρέπει για λίγο να ξεκουραστείς και από εκεί να σκεφτείς το επόμενο της διαδρομής σου. Εάν βέβαια βρεις χρόνο, γιατί είναι τόσα τα happenings που θα αναγκαστείς να δεις!!!!! και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα σε καθυστερήσουν από αυτό που θα είχες προγραμματίσει να κάνεις. Σας λέω, το Amsterdam δεν παίζεται, αρκεί να έχεις μάτια να βλέπεις και αισθήσεις να αισθάνεσαι. Άλλωστε εδώ θα πρέπει να το πω, όποιος τελικά έχει επισκεφθεί μία φορά στη ζωή του την πόλη , ξαναέρχεται. Έτσι και εμείς, είχαμε σαν στόχο να μείνουμε τρείς ημέρες αλλά τελικά επεκτείναμε την διαμονή μας κατά δύο ημέρες. Μείναμε τελικά πέντε ημέρες, και μας άρεσε πολύ.

Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία, το πλήθος του κόσμου σε οδηγεί στο παλιό δρόμο με τα coffee shops, παλιό γιατί τώρα πλέον είναι αισθητά λιγότερα, αλλά και πιο τουριστικά όσα παρέμειναν.

Το περίφημο Buldog απομεινάρι της παλιάς εποχής, πλήρως εμπορευματοποιημένο με πολλά »υποκαταστήματα» στα στενά σοκάκια της πόλης. Αλλού το βρίσκεις σαν coffee shop, αλλού σαν κατάστημα ρούχων, δίσκων μουσικής.

Ένα από τα The Buldog στο βάθος

Ειλικρινά τώρα πλέον στις μεγαλουπόλεις και ειδικά σε αυτές που υπάρχει αρκετός τουρισμός, απλά πηγαίνεις εκεί που πηγαίνουν και οι υπόλοιποι και έτσι τα βλέπεις όλα. Έτσι και στο Amsterdam, αλλά έτσι και στην Αθήνα και αλλού.

Στο τέλος της Damstraat και μετά από κάποια τετράγωνα αλλά και αμέτρητες στάσεις στα μαγαζιά για να δοκιμάσεις τα περίφημα berlinsboolen με λίγα ευρώ, αλλά και τα μικρά γεμάτα Ολλανδέζικα μαγαζάκια με κάθε λογής πράγματα και τον κόσμο να έρχεται πάνω κάτω, θα φθάσεις στην περιοχή με τα μεταχειρισμένα, κάτι σαν το δικό μας Μοναστηράκι. Εκεί βρήκαμε ένα ζευγάρι Έλληνες από Θεσσαλονίκη είχαν μια μικρή μετακινούμενη καντίνα και μας φτιάξαν ένα ξεγυρισμένο, Φρεντο Καπουτσίνο, στανιάραμε λιγάκι από την κούραση της διαδρομής. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

και βέβαια piercing και tattoo παντού

Το Waterlooplein, είναι η πιο παλιά αγορά του Amsterdam όπου μπορεί κάποιος να αγοράσει αντικείμενα μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, όχι όμως μόνο ρούχα. Μπορεί όμως και ποδήλατα. Εδώ αποκτήσαμε την δικιά μας »γιαγιά» . Γιαγιά είναι το κλασικό μαύρο ποδήλατο του Amsterdam το οποίο πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οδηγούσαν μόνο οι μεγάλες γυναίκες, γιαυτό και οι σημερινοί κάτοικοι το ονόμασαν »γιαγιά΄΄. Πλέον μια γιαγιά του Amsterdam κυκλοφορεί και στους δρόμους της Ελλάδας.

Η γιαγιά μας

Είναι πολλά τα σημεία που μπορείς να δεις για να θαυμάσεις το Amsterdam. Πολλές οι τοποθεσίες που μπορείς να πας, μπορείς να επιλέξεις να επισκεφτείς καθαρά τουριστικά μέρη όπως την αγορά λουλουδιών την συνοικία των τζαμαικανών να επισκεφτείς τα πολλά μουσεία της πόλης η και απλά να περιηγηθείς την πόλη. Εμείς τα κάναμε και τα δύο. Αλλά αυτό που απολαύσαμε πιο πολύ δεν ήταν ούτε τα μουσεία ούτε και οι αγορές της πόλης, ήταν η περιήγηση, η απλή επαφή με την πόλη με τους ανθρώπους. Μας εντυπωσίασε ότι ίσως να ήταν και η μοναδική πόλη που έχουμε επισκεφθεί μέχρι τώρα με τόσους πολλούς ανθρώπους με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη τους. Ήταν και είναι η ποιότητα ζωής.

Μια βόλτα στην αγορά των λουλουδιών τροφίμων και μπαχαρικών αξίζει τον κόπο.

Η πόλη όπου οι άνθρωποί της έχουν το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη. Amsterdam

hellascamper

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.